Ezt az ételt gyakran készítem. A nyári hónapokban a legjobb, amikor friss zöldbabból főzhetjük. Könnyű, ízletes és gyors ebéd, kb. fél óra alatt elkészül. Nemrég egy bejegyzésben írtam, hogy nyomdai határidő miatt egész héten csak 20 perces ételeket készítettem. Egy ismerősöm javasolta, hogy tegyek fel ilyeneket is, mert szerinte sokak számára hasznos lenne. Úgy gondoltam, hogy a 20 percet bővítem 30-ra, szerintem ez is jó, és indítok egy új címkét 30 perces ételek címmel.
Zöldbabpörkölt
Hozzávalók:
3 ek olívaolaj
1/2 kk asafoetida
1 kk pirospaprika
1/4 kk őrölt feketebors
1 ek sós paprikakrém (ha van)
40 dkg tisztított, felvágott zöldbab
7 dl víz
3 ek tejföl
1 ek liszt
só
Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az asafoetidát, és egy percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát és a feketeborsot és fél percig pirítjuk. Rétesszük az összevágott zöldbabot, jól megforgatjuk a fűszeralapban, és 3 percig együtt sütjük. Ekkor felengedjük vízzel, beletesszük a vegetát és puhára főzzük. Közben simára keverjük a tejfölt és a lisztet. Amikor a zöldbab megpuhult, belekeverjük a lisztes tejfölt és újra felforraljuk. 4-5 percig forraljuk, majd elzárjuk a lángot. Forró rizzsel tálaljuk.
30 perces útmutató
Meggyőződésem, hogy a gyors, hatékony főzés jó szervezés kérdése. Nem mindegy, hogy mit milyen sorrendben csinálunk. Ez az étel így lesz 30 perces: Elővesszük a zöldbabpörköltes edényt, elkészítjük a fűszeralapot, beledobjuk a zöldbabot, felengedjük és főzzük. Egy másik edényben megpirítjuk a rizst, ezt is felengedjük vízzel, lefedjük és főzzük. Közben összekverjük a zöldbabpörkölthöz a lisztet és a tejfölt. Amikor a zöldbab puha, behabarjuk és készre főzzük. Nagyjából ekkor készül el a rizs is.