Hozzávalók:
35 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg kenyérliszt
1 kk nádcukor (elhagyható)
1,5 dkg friss élesztő
3 ek olívaolaj
2 kk só
2,5-3 dl langyos víz (a fele lehet tej)
A főzővízbe:
1 kk só
1 kk szódabikarbóna
1 kk nádcukrot is tesznek bele, ezt én elhagytam
2 ek lenmag vagy szezámmag a szóráshoz
A kétféle lisztet egy dagasztásra alkalmas tálba tesszük. A közepén egy kis mélyedést készítünk, beleöntünk úgy másfél deci langyos vizet, beleszórjuk a cukrot, és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Egy perc múlva az egészet elkeverjük, hozzáadjuk az olajat és a sót, és a maradék folyadékkal rugalmas tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, majd lefedjük és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megvan, a tésztát 10 részre bontjuk. Én mérleggel ki szoktam mérni az egyes adagokat, hogy biztosan egyforma méretű legyen. Csak 2-3 perccel tart tovább, de szebb a végeredmény.
A tésztadarabokat kigömbölyítjük, a közepére az hüvelykujjunkkal lyukat fúrunk, majd körbe forgatjuk, és kitágítjuk. Akkora lyukat csináljunk, hogy amikor a tészta még kel, a lyuk csökkenni fog. Ha megvan a formázás, a bageleket sütőlapra tesszük és egy konyharuhával letakarjuk. 30 percig kelesztjük. Ha letelt, egy lábosban vizet forralunk, teszünk bele 1 kávéskanál sót és szódabikarbónát. Amikor forr, beleteszünk annyi bagelt, amennyi kényelmesen belefér (azzal az oldalával lefelé, amelyik a kelesztésnél felfelé volt), és mindkét oldalukat 20-20 másodpercig főzzük. Amikor az összes bagelt kifőztük, megszórjuk maggal (szezám, len, napraforgó, tökmag, esetleg nigella/kalonji), és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.