Fűszeres ebéd hideg napokra
Hozzávalók:
30 dkg gyöngybab
3 ek olaj
¾ kk asafoetida
1,5 kk őrölt római kömény
1,5 kk őrölt koriander
1,5 kk csemege pirospaprika
3 ek sűrített paradicsom
3 babérlevél
½ kk őrölt feketebors
2 kk csípős füstölt paprika
2,5 kk só
2 db közepes répa megpucolva, felkarikázva
30 dkg tofu
egy csokor friss korianderlevél apróra vágva
A babot előző este megmossuk, és bő vízbe áztatjuk. Másnap egy lábosban felmelegítjük az olajat, illatosra pirítjuk benne az asafoetidát. Hozzáadjuk a római köményt, a koriandert és a pirospaprikát, elkeverjük, majd jöhet bele a sűrített paradicsom. Beleöntjük a leszűrt babot, és felengedjük vízzel. Rászórjuk a borsot, a sót, a füstölt paprikát, beledobjuk a babérlevelet. Amikor a bab félig megfőtt, a répát is beletesszük. Ha a víz elfő, pótoljuk. Egészen addig főzzük, amíg a bab megpuhul. Közben a tofut csíkokra vágjuk, és 2 kanál olajon egy serpenyőben megpirítjuk.
Ha a bab puha, hozzáadjuk a tofut, és még 4-5 percig főzzük, hogy felvegye a fűszeres levet. Végül belekeverjük a korianderlevet, és elzárjuk alatta a lángot.