A chili con Carne azt jelenti: chili hússal. Most természetesen vegetáriánus módon készítjük, ám így is laktató, az eredeti ízeket képviselő fogás lesz. Ha valaki szeretné, kiegészítheti sült paneer vagy sült tofu kockákkal. A babot és a kukoricát frissen is főzhetjük.
Hozzávalók:
2 ek olaj
1 kk asafoetida
1 kk füstölt paprika
2 kk őrölt koriander
2 kk őrölt római kömény
1 kk pirospaprika
egy csipet fekete bors
3-4 apró szárított chili (ízlés szerint)
1 doboz kockázott paradicsom konzerv
1 doboz vörösbab konzerv (40 dkg)
30 dkg mirelit kukorica
2 kocka jó minőségű étcsokoládé
¼ kk őrölt fahéj
1 marék friss koriander apróra vágva
1 kk cukor
2,5 kk só
Egy lábosban felmelegítjük az olajat, és beleszórjuk az asafoetidát, a koriandert és a római köményt, majd néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a füstölt paprikát és a pirospaprikát is, elkeverjük, majd beleöntjük a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, a cukrot is belekeverjük, majd nagyjából 20 perc alatt besűrítjük. Ekkor beletesszük a babot, a kukoricát és a fahéjat, belereszeljük a csokoládét, és adunk hozzá igény szerint 1-1,5 dl vizet, hogy főzelék állagú egytálételt kapjunk. Forrás után öt percig főzzük, majd belekeverjük a korianderlevelet, és levesszük a tűzről.