Szeretem a nyarat. Na nem a meleg miatt, azt nem jól viselem, viszont tele a kert és a piac zöldségekkel és gyümölcsökkel. Télen viszonylag kevés gyümölcsöt eszem, mert nem kedvelem a narancsot, a banánt és a többi, messziről behozott, ki tudja mivel tartósított dolgot. A nyár beköszöntével azonban eljön a kánaán! Eper, cseresznye, meggy, szőlő, dinnye – minden jöhet, bármekkora mennyiségben. Viszont el kell telnie egy kis időnek, amíg teleeszem magam a friss gyümölccsel, és eszembe jut, hogy valamit lehetne belőle készíteni. Tegnap kaptam egy adag cseresznyét, és ma cseresznyés pitét sütöttem.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
8 dkg cukor
4 ek joghurt
1 tk sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
80 dkg kimagozott cseresznye
8 dkg cukor
1 tk fahéj
3-4 ek zsemlemorzsa
Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot és joghurtot, majd sima tésztát gyúrunk belőle. A kimagozott cseresznyébe keverjük a cukrot és a fahéjat. Egy nagyobb méretű tepsit enyhén kivajazunk és lisztezünk, majd kinyújtjuk bele a sütitészta ¾ -ét. Megszórjuk zsemlemorzsával, rátesszük a cseresznyét és elegyengetjük. A maradék tésztát kinyújtjuk, rácsokat vágunk belőle, és szépen berácsozzuk a süti tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük (nekem 30 perc volt kb.)