Zöldségtorta

Némi maradék zöldségből készült ez a mai zöldségtorta, hívhatjuk quiche-nek is, de a zöldségtorta nekem jobban tetszik.  Kiváló vacsora vagy ebéd – némi kiegészítővel –, de útravalónak is alkalmas. Hidegen és melegen egyaránt ízletes.

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg liszt

1 tk só

5 dkg vaj

kb. fél dl víz

A töltelékhez:

3 ek olaj

½ tk asafoetida

1 kisebb cukkini

1 kis fej karfiol

1 kápia paprika

1 nagyobb paradicsom

¼ tk őrölt feketebors

6-8 friss bazsalikomlevél felaprítva

1,5 tk só

3 ek tejföl

2 ek túró

10 dkg cheddar sajt reszelve

2 ek kukoricakeményítő

1 paradicsom a díszítéshez

 

091011 GYR 52293

 

Egy tálban megcsináljuk a tésztát: a lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, majd egy fél órát pihentetjük.

Megmossuk a zöldségeket, majd apró kockára vágjuk a cukkinit (nem kell meghámozni), a paprikát, és kisebb rózsákra a karfiolt. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az asafoetidát, és lassan megpirítjuk. Hozzáadjuk a felvágott zöldségeket, borsozzuk, beletesszük a bazsalikomot, majd 10-15 percig sütjük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

Közben alaposan összekeverjük egy tálban a tejfölt, a túrót és a kukoricakeményítőt. Hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Ezután előveszünk egy piteformát vagy egy tortasütőt, a tésztából nagyobb kereket nyújtunk, és kibéleljük vele a formát.

Amikor a zöldségek puhák, a serpenyőt levesszük a tűzről, és jól összekeverjük a tejfölös masszával. A tölteléket belesimítjuk a piteformába tett tésztába, a tetejét pedig paradicsomszeletekkel díszítjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon kb. fél órán keresztül sütjük.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek