A blogom egy hónapos fennállása során kiderült, hogy azért is hasznos írni, mert a barátok, rokonok és ismerősök sokkal könnyebben odaadják féltve őrzött receptjeiket. Elég egyszer kérni, és látom ahogy átfut a fejükön, hogy „Persze, szüksége van rá a bloghoz!” – és általában már másnap nálam a kincs.
Ezzel a sósrúddal Gabhira lepett meg minket két héttel ezelőtt. Ő a kiadónk egyik fordítója és nyelvi lektora. Szabadkáról származik, és az anyukája receptje ez az ízletes és szép sütemény.
Mamuka túrórúdja
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg túró
50 dkg vaj
3 kk só
A tetejére:
1/2 dl tej
1 dkg vaj
némi köménymag
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, a tésztát meghintjük liszttel és nejlonzacskóba tesszük. Legalább egy napig, de akár kettőig is a hűtőben pihentetjük. Sütés előtt egy órával kivesszük a hűtőből és ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tejben felolvasztjuk az 1 dkg vajat, majd kicsit hűlni hagyjuk. Amikor dermedni kezd, megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Ezután fogjuk a köménymagot és megszórjuk vele a tetejét. Finoman meghintjük sóval, kicsit lenyomkodjuk a köményt, és az egészet ujjnyi csíkokra, majd tetszőleges hosszúságú rudacskákra vágjuk. Kikent tepsibe tesszük a rudakat, majd halványbarnára sütjük. Jó kis vendégváró sütemény!
Most, hogy megsütöttem, még egy gondolat a végére: amikor elolvastam a receptet, elhatároztam, hogy néhányszor hajtogatni fogom majd a tésztát, mielőtt formázom. Szeretem a hajtogatott sós rudakat és pogácsákat, mert szerintem gyönyörűen néznek ki. Ezt a tésztát is kivettem a hűtőből, és még néhány órát szobahőmérsékleten volt, mégis annyira kemény lett egy napos hűtés után, hogy nem tudtam hajtogatni. Végül feladtam a dolgot, mondván „a recept sem írta”. Aztán sütés közben egyre csak emelkedett, és amikor kiszedtem az első tepsit a sütőből, gyönyörű magas volt, és úgy nézett ki, mint egy hajtogatott tészta! Legközelebb kipróbálom pogácsa formában is.
Ó, igen, még egy utolsó gondolat 🙂 A recept eredetileg margarint ír vaj helyett, de én rendíthetetlenül margarin ellenes vagyok, ezért vajat használtam. Viszont meg kell mondanom, nekem egy picit zsírosnak tűnt így. A család szerette, és elég gyorsan elpusztította, azt mondták, éppen jó, ellenben legközelebb kicsivel kevesebb vajat teszek majd bele.