Görög húsvéti kalács

Azért én jobban szerettem azokat a húsvétokat, amikor még az ünnepi jókívánságokat nem facebook-on, hanem gyönyörű, színes képeslapon küldtük, amikor nem a piacon vettünk barkát, hanem a nagypapámmal és a húgommal szedtük a Pusztaszőlőben, amikor még nem árultak úton-útfélen műanyag ládába hajított, halálra rémült nyulakat, és húsvét hétfőjén már reggel 7-kor mindennel elkészültünk, mert kora délutánig folyamatosan jöttek a locsolók. Szóval azokat a régi szép gyerekkori húsvétokat…

A görög húsvéti kalács eredeti receptje itt található: kertkonyha.blog.hu

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
1 kk só
1 dl frissen csavart narancslé
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 nagyobb vagy 2 kisebb narancs héja
1 ek golden syrup vagy méz
2 ek tej
2 ek szeletelt mandula (vagy darált dió)

Egy dl vízben elkeverünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk, elkeverjük az élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, elvegyítjük benne a sót és a maradék cukrot, majd belereszeljük a narancs héját. Hozzáadjuk a puha vajat és egy deci narancslevet. Amikor felfutott az élesztő beleöntjük, eldolgozzuk, és a tejjel puha tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, majd lefedjük és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megvan, annyi részre szedjük, ahány rudat szeretnénk összefonni. Ez itt 5-ös fonással készült. A tésztadarabokból rudakat sodrunk, és összefonjuk a kalácsot. Sütőformába vagy sütőlapra tesszük, letakarjuk, és egy fél óráig újra kelesztjük. Ha megvan, a mézet összekeverjük a tejjel (ha szükséges, kissé melegítsük fel, hogy folyékony legyen), és megkenjük vele a kalácsot. Végül megszórjuk a darált mandulával vagy dióval.
180 fokra melegítjük a sütőt, és 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Csak akkor szeleteljük, miután kihűlt!

P1050467_1

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek