Hajdinagombóc

A hajdináról sokan azt gondolják, hogy gabonaféle, pedig nem az. A keserűfűfélék családjába tartozik. Kifejezetten egészséges, hiszen gazdag fehérjében, rostban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban és magnéziumban. Erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert, ezért fogyasztása rendkívül hasznos vénás betegségek esetén. A hajdina antioxidáns, csökkenti a rákkeltő anyagok hatásait.

Ez a hajdinagombóc egy nagyon gyorsan elkészíthető csemege, amelyet fogyaszthatunk salátával, tejföllel, de lehet akár főzelékek kísérője is.

 

091025 GYR 53604

 

Hajdinagombóc

Hozzávalók:

5 dl hajdinaliszt

1 kk fruktóz (cukor)

2 kk só

fél kk asafoetida

fél kk frissen őrölt bors

1 kk sütőpor

4 ek joghurt

2 ek olvasztott vaj

egy csokor petrezselyemzöld

kb. 2 dl meleg víz

olaj a sütéshez

Egy tálban összekeverjük a hajdinalisztet, a cukrot, a sót, az asafoetidát, a borsot és a sütőport. Hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott vajat és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk, de azért ne legyen folyós, kanalazni lehessen. A tésztát negyed órára állni hagyjuk.

Ha letelt az idő, felmelegítjük az olajat, és egy evőkanályi tésztát helyezünk bele. Annyi gombócot teszünk, amennyi az edényben elfér, majd forgatva addig sütjük, amíg meg nem barnul. Kisütjük a többit is, és melegen tálaljuk.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek