Karfiolleves

Az egyik kedvenc levesem a karfiolleves, azt hiszem azért, mert szeretem selymesen simogató, lágy ízét. És hogy mitől lesz selymes és lágy? A tej és a karfiol találkozásától. Én így készítem:

Karfiolleves

Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol

2 sárgarépa

2 fehérrépa

2 ek olívaolaj

1 ek liszt

2 kk pirospaprika

¼ kk bors

1 paradicsom

½ l tej

1 kis csomag petrezselyem

levestészta

karfiolleves

Először megtisztítjuk a zöldségeket: a karfiolt kisebb rózsákra szedjük, a sárgarépát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk, majd megpucoljuk a fehérrépát is. Én a fehérrépát nem szeretem megenni a levesből, ezért csak félbevágom hosszába, majd keresztben, belefőzöm a levesbe és a végén kiszedem. Ám ha valaki szereti, nyugodtan vágja azt is karikára.

Előveszünk egy leveses fazekat, felmelegítjük benne az olajat, beletesszük a karfiolt, a sárgarépát és a fehérrépát, majd néhány percig kevergetve dinszteljük. Ha megvan, megszórjuk a liszttel, tovább kevergetve megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát és azt is megpirítjuk. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, majd beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és hozzáöntjük a tejet. Felforraljuk a levest és kis lángon addig főzzük, amíg a zöldségek már majdnem megpuhulnak. Ekkor beletesszük a levestésztát és a felaprított petrezselymet, majd tovább főzzük, míg a tészta megpuhul.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek