Mentaszörp és citromfűszörp

Mostanában szörpökben utazom. A múlt héten bodzaszörp készült, tegnap mentaszörp, ma pedig citromfűszörp. Szerintem remek dolog gyógynövényekből készíteni szörpöt, hiszen nem csupán ízletes és frissítő, de gyógyhatással is rendelkezik. Ráadásul a szörp egyik összetevője ingyen van, csak ki kell menni a kertbe vagy a mezőre. Másrészt pedig nagyon kevés munkával, szöszölés nélkül megúszhatjuk a főzést. Sokáig eláll, és egészen biztosan egészségesebb italt tehetünk az asztalra, mintha boltit vásárolnánk. Szerintem jó tudni, hogy miből áll az étel vagy az ital.
Mentaszörp

A menta nagyon illatos és hasznos növény. Emésztésjavító és görcsoldó hatású, gyomorerősítőként is használatos. Csillapítja a köhögést. A belőle nyert illóolajat eredményesen használhatjuk inhalálásra megfázás esetén.

 

menta

 

Hozzávalók:

2 l víz

2 citrom

2 jó nagy marék mentalevél

3 dkg citromsav

1,80 dkg fruktóz (vagy 2 kg cukor)

2 l vízbe beáztattam a megmosott mentaleveleket, majd beleraktam a felkarikázott citromot, és állni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.

 

Citromfűszörp

A citromfű rendkívül sokoldalú gyógynövény. Idegerősítő és szívnyugtató, virusölő, emésztést elősegítő, étvágyjavító, izzasztó, lázcsillapító és görcsoldó hatással rendelkezik. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés és hányinger esetén is alkalmazható. Illóolaját külsőleg reumás panaszokra is használják.

A szörpöt ugyanúgy készítettem, mint a mentaszörpöt.

 

citromfu

 

Hozzávalók:

2 l víz

2 óriási marék citromfűlevél

2 citrom

3 dkg citromsav

1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg cukor)

 

2 l vízbe beáztattam a megmosott citromfűleveleket, beletettem a citromkarikákat, és ázni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jelentkezz főzőtanfolyamaimra!

Varázsolj színes, ínycsiklandó és egészséges ételeket az asztalra!
Többféle főzőtanfolyam - az alapoktól kezdve a vegetáriánus konyha mesterévé válhatsz. Garantáltan elkápráztatod vendégeidet!


Információ a tanfolyamokról »»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rendeld meg új szakácskönyvemet!

Ha szeretsz főzni, de kevés az időd, szeretnél családod elé ízletes ételeket tenni, de ezer dolgod van, itt a megoldás: az új szakácskönyvem és DVD-m, Percek alatt lakomát

Rendeld meg most egy különleges akció keretében»»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lapozz bele a 108.hu Magazinba.
Klikkelj az 'Click to read' gombra.
Emailben kiküldjük neked a legújabb számot. Regisztrálj ingyenesen! 108.hu/magazin

Author: Hemangi

Share This Post On

26 Comments

  1. Ezeket is ki fogom próbálni! Tegnap készült el a 2. adag bodzaszörp és nagyon ízlik mindenkinek.

    Post a Reply
  2. Ezeket a finom szörpöket elmentem-épp receptet kerestem! Ráadásul fruktózzal a nagylányom is ihat belőle-köszönöm!!!

    Post a Reply
  3. Szia! Kipróbáltam citromfűvel, de nekem sajnos keserű lett a szörpöm. Nem tudod miért? Cukorral készült. Válaszod előre is köszönöm.

    Post a Reply
    • Szia! Él nálunk egy orvosnő, aki a gyógynövényekhez is ért, őt is megkérdeztem, hogy mi lehet az oka. Biztosat sajnos nem tudok mondani, mert én semmi ilyent nem tapasztaltam. Abban maradtunk, hogy esetleg valamilyen növény maradhatott a citromfű között, vagy az egész citrom héján maradhatott kívül tartósítószer vagy más szintetikus anyag. Sajnálom, hogy többet nem tudok segíteni! Korábban már én is csináltam egyébként cukorral, a mostani mondjuk fruktózos. Éppen tegnap vittem vendégségbe egy üveggel, és annyira ízlett mindenkinek, hogy majdnem elfogyott az összes.

      Post a Reply
    • Én a citromot meghámozom, vékonyra, lehet krumplihámozóval is.
      Ezt teszem az áztató vízbe, úgy vettem észre illatosabb lesz, mint a karikára vágott.
      A citrom levét belecsavarom.

      Post a Reply
  4. Köszönöm a válaszod! A citromra gyanakodtam én is, bár alaposan megmostam. Ha egy kancsó vízbe teszek finom gyümölcsdarabokat és arra öntök szörpöt + egy citrom leve, nem érezni a keserű ízt. A következőnél jobban figyelek. Szép napot! :)

    Post a Reply
  5. Helló!

    Milyen sűrűre kell főzni a szörpöt? Olyan igazi szörpsűrű lesz?

    Köszi!

    Post a Reply
    • Szia!
      Állagra nem lesz nagyon sűrű szörp, viszont igen tömény. Ha a megadott mennyiséget főzöd forrás után kb. 20 percig, akkor jó lesz, zárd el a lángot. Nem kell teljesen besűríteni. Minden jót!

      Post a Reply
  6. Szia!

    Örülök, hogy rátaláltam ezekre a receptekre. Már alig várom, hogy kipróbáljam.
    Ha nem haragszotok, halacska hozzászólására is írnék: szerintem is a citrom lehetett. Van egy kollégám, aki gyakran vásárol bio termékeket, és azt mondta, hogy egyszer azt olvasta, hogy a citrusok héját olyan durva anyagokkal kezelik (fényező anyag, meg olyan, ami késlelteti a gyümölcs romlását), amit csak forró vízzel, kefével és mosogatószerrel lehet lemosni. Ő csak bio citromot használ, ha a sütibe citromhéj kell. Nem tudom, hogy ez így teljesen igaz-e, de én is jártam már úgy étteremben, hogy citrom karikát tettek az ásványvízembe, és nagyon keserű lett tőle.

    Post a Reply
  7. A bodzaszörpöt is erre a mintára készítetted?
    Én is raktam bele sok cukrot meg citromsavat, de félek, hogy nem tartósítja eléggé ezért a hűtőben tartom.
    Ezzel az aránnyal neked nem forrt fel a spajzban?

    Post a Reply
  8. Szia!
    Jók a receptek, köszönöm. A mentaszörpnél 2 dkg cukrot írsz, a citromfűnél 2 kg-ot. Melyik a helyes mennyiség?

    Post a Reply
    • Kedves Eszti!
      Köszi, hogy szóltál, a 2 kg cukor a helyes.

      Post a Reply
  9. Szia!
    Nagyon jók a receptjeid! Köszönöm!
    Bodzát már megcsináltam, Most megyek a kertbe mentát és citromfüvet szedni :)

    Post a Reply
  10. Köszönöm a recepteket, elkészítettem mindkettőt, nagyon finomak lettek. Annyit változtattam, hogy a gyógynövényekre vonatkozó általános szabályokat figyelembe véve, felforralás után azonnal elzártam a gázt és 15 percig lefedve hagytam. (Nem lett keserű a citromfűszörp, de mindenkinek a menta a finomabb.)
    Üdv. Jolán

    Post a Reply
  11. Én is csatlakoztam a mentaszörp készítők immár népes táborához. Nekem a kertben a menta talajtakaró növényként éldegél, kb. 10 négyzetméteren az örökzöldek között, így nem gyomosodik és havonta egyszer “lekaszálom”. Eddig csak illatosításra és téli teának szárítottam meg a leveleket, most csináltam belőle szörpöt. Tulajdonképpen én nem akarom tárolni, hanem napi fogyasztásra, mint a teát készítem. Kb. 4-5 literes edényben készítem el, hasonlóképp ahogy írtátok, csak mert napi fogyasztásra készül így cukrot alig teszek bele. Egy napig áll, másnap irány a hűtő és harmadnap fogyasztjuk. Nagyon finom, frissítő most a meleg napokban.

    Post a Reply
  12. Szia! Fodormenta, vagy borsmenta szükséges a szörphöz?

    Post a Reply
  13. Azt szeretnémkérdezni, hogy az így elkészült szörpök spájzban meddig tárolhatóak? Csak hogy mekkora adag elkészítésével számoljak.
    Másik kérdésem, hogy a citromsav az természetes anyag? Vagy helyettesíthető mással?

    Köszönöm a segítséget!

    Post a Reply
    • Egy évig eltartható. A citromsavval nincs gond.

      Post a Reply
  14. Szia!
    Csak az lenne a kérdésem, hogy milyen mentáról van szó? Borsmenta vagy fodormentából készült a szörp? Nagyon szeretném kipróbálni. :)

    Post a Reply
  15. köszi a tippet már ugy sem tudtam a sok citromfűvel mit kezdeni alig maradt meg elente de most már elburjánzot eddig csak nyersen használtam ,és én kizárólag csak frúktózt használok !

    Post a Reply
  16. Szia, hol lehet fruktózt és citromsavat venni? Esetleg steviával elkészíthatők a receptek? Köszi!

    Post a Reply
    • Fruktóz és citromsav szinte minden élelmiszerboltban kapható. Steviával még nem próbáltam, elvileg igen.

      Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. sajtkukac » Blog Archive » Feketeribizli-szörp házilag elkészítve - [...] nem igazán vonzott, szörp viszont készült több is. A tesómtól kapott hatalmas bokorból mentaszörp, egy igazán lehengerlő levendula (részletek …

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Google+