Ez a két padlizsánkrém recept ajándék Adélenek, remélem szívesen fogadja őket. A tejfölös az első padlizsánkrém volt, amit életemben ettem, és nagyon megszerettem. Nem készítem túl gyakran, mert elég nehéz étel, viszont nagyon karakteres, mély és bársonyos, egyszóval feledhetetlen élmény. A titka, hogy az ember jól megsüsse a padlizsánt. Amikor annyira sötétbarna, hogy már majdnem fekete, és azt gondolod, hogy kidobhatod, mert elégett az egész, akkor jó. Máskülönben nyákos, halízű förmedvény lesz belőle. Adéle, ebben is van tejföl, de azért próbáld ki. 

 

Tejfölös padlizsánkrém

 

Hozzávalók:

2 közepes padlizsán

olaj a sütéshez

1 kis doboz tejföl

½ kávéskanál frissen őrölt feketebors

½ kávéskanál asafoetida (hing)

 

A megmosott, végeitől megszabadított padlizsánt kb. 5-6 mm vastag szeletekre vágjuk, majd a szeleteket forró, bő olajban egészen sötétbarnára, majdnem feketére sütjük. Lecsöpögtetjük róla az olajat, majd hozzákeverjük a tejfölt, feketeborssal és asafoetidával ízesítjük, ízlés szerint sózzuk. Az egészet jól összekeverjük. A padlizsánszeletek majd szétjönnek közben, kicsit össze is nyomjuk őket. Frissen is nagyon jó, de másnap az igazi, amikor már egy napot állt a hűtőben és összeért. Pirítóssal és friss salátalevéllel mennyei!

 

Padlizsán

 

Van egy másik padlizsánkrém receptem is, egy eltenni való, téli fajta. Nagyon jó kis vacsorát lehet az asztalra tenni a tavaly szeptemberben eltettből.

 

Padlizsánkrém télire

 

Hozzávalók:

3 nagyobb padlizsán

6 ek olaj

½ kávéskanál asafoetida

4 db fehér paprika

2 db nagyobb paradicsom

só 

 

A padlizsánokat héjastól tepsiben megsütjük (néha megforgatjuk). Ha elkészült, lehúzzuk a héját, és összetörjük a belsejét. A megmosott, megtisztított paprikákat ledaráljuk, a paradicsomokat pedig lereszeljük (a legnagyobb lyukon kell), így pépes lesz, és a kezünkben marad a héja. 

Fogunk egy edényt, felmelegítjük benne az olajat, beleszórjuk az asafoetidát, és megpirítjuk. Vigyázzunk, nehogy elégjen! Beletesszük a ledarált paprikát, és kb. negyed órán keresztük, gyakori kevergetés mellett főzzük. Hozzáadjuk az összetört padlizsánt, ízlés szerint sózzuk, majd beleöntjük a paradicsomot. Kb. 10 percig még együtt főzzük, majd forrón az előkészített üvegekbe töltjük. A tetejére, a csavaros tető alá két celofán közé nátriumbenzoátot teszünk, majd lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk. Nagyon finom köret, hidegen is, melegen is fogyasztható, és szendvicsekre is kiváló.

Tetszett a recept? Még több receptért lájkold a facebook oldalam.


Ajándékozd meg magad és szeretteid a szakácskönyveimmel


Lapozz bele és vásárold meg itt!»»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jelentkezz főzőtanfolyamaimra!
Varázsolj színes, ínycsiklandó és egészséges ételeket az asztalra!
Többféle főzőtanfolyam - az alapoktól kezdve a vegetáriánus konyha mesterévé válhatsz. Garantáltan elkápráztatod vendégeidet!

Információ a tanfolyamokról »»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mit szólnál egy ajándék életmód magazinhoz?

Katt ide és elküldjük neked emailben!