A legjobb, ami a spenóttal történhet… A szamósza egy rendkívül népszerű indiai csemege. Kis töltött tésztaféle, lehet zöldséges, de akár édes is. Minden tájnak megvan a saját egyedi fűszerezése. Remek vendégváró csemege, de vacsorára is tökéletes egy kis paradicsom csatnival tálalva. Most az egyik kedvencemet, a spenóttal és házisajttal töltött szamószát készítettem.
Hozzávalók:
2 l tejből házisajt (elkészítés itt)
20 dkg fehérliszt
20 dkg teljeskiőrlésű liszt
5 dkg vaj
só
víz – kb. 2 dl
1 kg friss spenót
2 ek ghí vagy olaj
1 kk őrölt koriander
½ kk asafoetida
¼ kk kurkuma
késhegynyi chilipor (vagy ízlés szerint)
1 dl tejszín
ghí vagy olaj a sütéshez
Az elkészítés előtt egy-két órával készítsük a tésztát. Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet, tegyük bele a puha vajat, és 2 kk sót. Langyos vízzel gyúrjunk rugalmas, nem túl kemény tésztát. Takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük félre pihenni.
Alaposan tisztítsuk meg spenótlevelet, majd egy vágódeszkán vágjuk fel apróra az egészet.
Fogjunk egy lábost, melegítsük fel benne a ghít vagy az olajat, majd tegyük bele a koriandert, az asafoetidát, a kurkumát és a chiliport. Kb. fél percig pirítsuk kevergetve, majd tegyük bele az összevágott spenótot. Keverjük össze alaposan. Egy kis idő múlva a spenót összesik és levet ereszt. Forraljuk el a levét (5-10 perc), majd adjuk hozzá az összemorzsolt házisajtot és a tejszínt. Sózzuk, majd két-három perc alatt főzzük össze. Hagyjuk kihűlni.
Amikor a töltelék hideg és a tészta is állt, hozzákezdhetünk az összeállításhoz. A tésztából kicsípünk egy darabot (a diónál valamivel nagyobb), a tenyerünk között golyót formázunk belőle. A golyót kissé olajozott munkalapra helyezzük, és kb 12 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A kör alsó felére helyezünk a töltelékből egy púpozott evőkanálnyit, majd a kör felső részét ráhajtjuk, hogy egy félkör alakot kapjunk. A széleket jól lenyomkodjuk, hogy összeragadjon a tészta. Díszítsük, ahogy tudjuk. Mi úgy szoktuk, hogy a bal kezünkbe fogjuk, a szamósza jobb szélét a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk közé fogjuk, kissé szétnyomjuk, és behajtjuk. Kicsit továbbmegyünk, szétnyomjuk, behajtjuk, és tovább, amíg a végére nem érünk. Leírva talán kissé bonyolultnak tűnik, de egyébként nem az. Miután az összes szamószát elkészítettük, közepes hőmérsékletű olajban, mindkét oldalát süssük barnára.
Köszönöm a receptet! Ma elkészítettem, és nagy sikere volt. Nagyon finom. 🙂
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Nagyon finom csemege ez a szamósza csak biztossan meg finomabb lett volna ha van asafoetida, csak slovakiaban nem kaptam sajnos.
en is köszönöm
Nagyon szívesen! Sajnos ebből a receptből nem hagyható ki az asafoetida, itt nagyon fontos. Párkányban van egy Hare Krisna központ, ott biztosan kapható, vagy ha messze van, megrendelhető. Ha szeretnéd, megpróbálom kideríteni az elérhetőségeket. Minden jót!
haribol. nem régiben ettünk spenótos cukorborsós szamószát és ahhoz szeretnék segítséget kérni. Tudja valaki,hogy azt hogyan kell elkészíteni? gondolom a tésztát ugyanúgy, a spenótot is megcsinálom a leírtak szerint, csak sajt helyett borsót rakok hozzá? és mennyi só kell a spenóthoz?
nagyon várom a választ. köszönettel
Andi, sajnos én még sosem ettem spenótos-borsós szamószát. Borsós-karfiolosat igen, de a másikat nem, úgyhogy sajnos nem tudok segíteni. Utánajárok, hátha valaki ismeri.
Nagyon szépen köszönöm a receptedet:)
Nagyon szívesen, örülök, hogy örülsz 🙂
Szia!
Ismét kipróbálom egy fincsi receptedet 🙂
Ebből az adag tésztából kb. hány szamósza lesz?
Szia, Csillagtáncos! Ebből 15-20 szamósza lesz. Remélem, ízleni fog!
Köszi!
Mivel nem kaptam friss spenótot, kitaláltam egy tölteléket:
1 nagyobb fej karalábé
1 pritaminpaprika
1 kisebb cukkini
1 paradicsom
2 ek apróra vágott petrezselyem zöld
20 dkg reszelt trappista sajt
4-5 ek instant kölespehely
1/2 kk asofoetida
1 kk őrölt római kömény
1 kk őrölt koriander
1 kk fekete mustár mag
1 tk kurkuma
1 késhegynyi chilipor
2 ek oliva olaj
A karalábét, a cukkinit és a paprikát jó apró kockákra vágom, a paradicsomot nagyobbakra. Egy wokban fölforrósítom az olajat, kipattogtatom a mustármagot, majd az asofoetidát, a római köményt, a koriandert és a chiliport kb fél percig pirítom. Beleforgatom a karalábét, cukkinit, paprikát, majd párolom egy kicsit. Hozzádom a kurkumát, a paradicsomot, a petrezselyemzöldet, izlés szerint sózom, és kicsit összefőzöm. Ezután a levét nem forralom el, hanem besűrítem a kölespehellyel. Ha kihűlt, hozzákeverem a reszelt sajtot.
Ja, és a tésztába mehet egy kis pirított szezámmag. 🙂
Köszi a receptet!
A barátaim azt mondták, hogy megtartanak 😀