Ez egy nagy pillanat: az egyik kedvenc receptemet teszem most fel – a káposztás lepény elkészítésének módját. Ez egy családi recept, és amikor beszélek róla másoknak, legtöbben azt állítják, ilyen étel nem létezik. De igenis létezik, és nem csak hogy létezik, de nagyon-nagyon finom! A káposztát sokan nem szeretik, aztán vannak, akik szeretik, de a testük nem bírja. Én mindig örülök neki, ha van otthon egy fej káposzta.
A fejes káposzta sokoldalú zöldség, ám úgy gondolom, méltánytalanul elhanyagolt. Egész évben kapható, olcsó, és vitaminokban gazdag. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, emellett megtalálható benne az E- valamint a B1- és K-vitamin. Kalcium- és vastartalma is jelentős, élelmi rostokban gazdag. Antioxidáns és antibakteriális hatású. A szakértők szerint hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek megelőzésében, javítja a látást és jótékony hatású gyomorfekély esetén.
Káposztás lepény
Hozzávalók
A tésztához:
40 dkg liszt
1 dkg élesztő
0,5 dl olaj
1 kk cukor
2 kk só
2,5 dl tej
A töltelékhez:
1 közepes fej káposzta
3 ek olaj
só
bors
pirospaprika
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt és a langyos tejjel tésztát gyúrunk. Lágy tészta legyen, de persze ne ragadjon. Ha kész, vizes konyharuhával letakarjuk és pihentetjük. Közben lereszeljük a káposztát, egy edényben felmelegítjük a 3 ek olajat és beletesszük a reszelt káposztát. Alacsony lángon, fedő alatt sütjük, néha megkeverjük.Kb. negyed óra alatt megpuhul, ekkor levesszük róla a fedőt, kissé feltekerjük a lángot és 4-5 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, borssal, pirospaprikával ízesítjük, sózzuk.
Amikor a tészta a duplájára kelt, kettészedjük, a felét kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Rátesszük a káposztát, majd befedjük a tészta másik felével. A tetejét megkenjük tejjel, és villával néhány helyen megszurkáljuk.
Ez a nagy kedvencem, csak édesen !! A nagynéném nagyon sokszor várt minket Erdőbényén ezzel 🙂
Én még nem ettem ilyet, de szerintem nálunk nem lenne gond sem a sós, sem az édes variációval:)
Nálunk elég szűk körben mozognak a káposztás ételek, de én szívesen eszem. Ez a lepény nagyon tetszik!
Emlékszem nagymamám káposztás rétest készített gyerekkoromban, akkor annyira nem rajongtam érte. Mára változott az ízlésem.
Nagyon köszönöm neked ezt a receptet, eszembe se jutott ilyen módon készíteni a káposztát. Úgy nézett ki, mint az almás pite, és nagy siker volt. Szerintem nagyon finom, jó csípős lett és pont egy olyan vendégem jött délután (nem tudtam róla), aki nem szereti az édes sütiket, ezért nagyon fogára való volt. Mégegyszer köszönöm, hogy közzétetted.
Margaretta, nagyon örülök, hogy sikere volt a nagymamám káposztás lepény receptjének, és köszönöm, hogy megírtad!
Hari kedves Mataji,
Köszönöm ezt a receptet,apukám szokott káposztás pogácsát sütni de ez kevésbé macerás.Ma megsütöttem,finom lett.