Úgy gondoltam, én is felteszem, hogy mit ettem június 27-én, azaz a Nagy Vegetáriánus Kihívás napján. Ezen a nap egy három napig tartó Krisna-völgyi fesztivál középső napja volt, ezért aztán nem fordítottam túl sok időt a főzésre. Mivel a kert már tele van cukkinivel, azt sütöttem töltve, de másképp, mint legutóbb. Köretnek bulgurt készítettem.
Töltött cukkini bulgurral
Hozzávalók:
2 közepes cukkini
3 ek olívaolaj
4 szelet padlizsán
fél fehér paprika
1 paradicsom
5 dkg panír (házisajt)
1/2 kk asafoetida
1/4 kk frissen őrölt bors
3 dkg füstöltsajt
1 1/2 kk só
1 csokor apróra vágott petrezselyem
2 ek tejföl
A bulgurhoz:
3 ek olívaolaj
2 dl bulgur
4 dl víz
1 paradicsom
1 csokor összevágott petrezselyem
Ez egy nagyon gyorsan elkészülő ebéd, ezért rögtön bekapcsoltam a sütőt, mert mire összeállítjuk a cukkinit, az éppen bemelegszik. Ezután megmostam a cukkiniket, hosszában félbevágtam és kikapartam a belsejét. Kissé besóztam és félretettem. Apróra vágtam a cukkini belsejét, a padlizsánt és a paprikát. A paradicsom először megszabadítottam a héjától, majd apróra vágtam. A petrezselymet is felaprítottam. Ezután egy serpenyőben felmelegítettem az olajat, rászórtam az asafoetidát, majd 2 percig pirítottam. Hozzáadtam a felaprított zöldségeket: a paprikát, a cukkinit és a padlizsánt, majd az egészet megszórtam borssal. Állandó kevergetés mellett, nagy lángon pirítottam. Kb. 5 perc alatt megpuhult és megpirult. Ekkor hozzáadtam a paradicsomot is, és még néhány percig főztem. Utána belekevertem a reszelt füstöltsajtot és belemorzsoltam a panírt. Sóztam, hozzáadtam a petrezselymet és jól összekevertem. A cukkinik kicsit levet eresztettek, ezt egy papírtörlővel felitattam, majd a csónakokba beletettem a tölteléket. A töltelék tetején eloszlattam 1-1 evőkanál tejfölt, majd tűzálló tálra tettem, és betoltam a forró sütőbe. 20-25 perc alatt elkészült.
Míg a cukkinik sültek, elkészítettem a bulgurt. Egy edényben felmelegítettem az olajat, beletettem a bulgurt, és 2-3 percig pirítottam. Ekkor hozzáadtam a vizet, belereszeltem a paradicsomot és megsóztam. Fedő alatt pároltam, 10-15 perc alatt készült el. Amikor készen lett, belekevertem a felaprított petrezselymet, majd újra lefedtem.