Ez az édesség csak annyiban hasonlít a nálunk megszokott tejberizsre, hogy mindkettő tejből és rizsből készül. Teljesen más jellegű, hiszen ennél a receptnél a tejet besűrítjük, és nagyon kevés rizst főzünk ki benne. A végeredmény egy krémes, különleges ízesítésű édesség lesz, melynek senki nem tud ellenállni. Elkészítése nagyon egyszerű, ám kissé időigényes. Most sáfránnyal ízesítettem (fűtő hatása miatt), de nyári gyümölcsökkel is remek. Kiváló ízt kölcsönöznek neki a babérlevél, a kardamom illetve az őrölt magok.
7-8 évvel ezelőtt egy budapesti központunkban voltam néhány napig vendégségben, amely egy családias hangulatú étterem is volt egyben, sajnos azóta már bezárt. Valakinek éppen szülinapi bulija volt, és a barátai tőlem kérdezték az édesrizs receptjét. Elmondtam, majd hozzátettem, hogy „és ha különösen extrát szeretnél főzni, a végén önthetsz bele egy kevés tejszínt”. A szakács fiú volt, és a bulizók nagy része is, nem csoda hát, hogy a kevés tejszínből az lett, hogy miután elkészült az édesrizs, kb. 2 literbe belezúdított egy liter tejszínt. Én elhűlve figyeltem, de akik ettek belőle, azt állították, hogy a legjobb édesrizs volt, amit addig kóstoltak 🙂
Hozzávalók:
2 l tej
10 dkg cukor
2 csipet sáfrány
4 dkg rizs
A tejet egy vastagfalú edényben feltesszük forralni. Amikor felforrt, lehúzzuk a lángot, s a tejhez hozzáadjuk a cukrot, a sáfrányt és a megmosott rizst. Innentől igazából nincs más dolgunk, mint várni és vigyázni, hogy ne fusson ki. Addig főzzük, amíg a tej be nem sűrűsödik. Nem kell puding állagúnak lennie, de ne legyen teljesen folyós sem. Kellemes állagú, kissé krémes desszertnek kell lennie. Vannak, akik a cukrot csak a végén adják hozzá, én azért teszem bele az elején, mert észrevettem, hogy ha cukorral sűrűsödik a tej, még kellemesebb aromája lesz, kissé karamelles ízt kap. A sűrítés ideje akár másfél-két óra is lehet, ez nagyban függ az edénytől. Amikor elkészült, elzárjuk a lángot, és belekeverjük a karikára vágott banánt, a kardamomot és a citromhéjat. Melegen és hidegen egyaránt ízletes. Nyáron jó sok gyümölccsel, behűtve remek vendégváró.
Figyelem! A sáfrány fogyasztása a várandósság időszaka alatt csak kis adagban javasolt, mert méhizgató hatású, és nagy dózisban vetélést okozhat!
Ez az édesség csak annyiban hasonlít a nálunk megszokott tejberizsre, hogy mindkettő tejből és rizsből készül. Teljesen más jellegű, hiszen ennél a receptnél a tejet besűrítjük, és nagyon kevés rizst főzünk ki benne. A végeredmény egy krémes, különleges ízesítésű édesség lesz, melynek senki nem tud ellenállni. Elkészítése nagyon egyszerű, ám kissé időigényes. Most sáfránnyal ízesítettem (fűtő hatása miatt), de nyári gyümölcsökkel is remek. Kiváló ízt kölcsönöznek neki a babérlevél, a kardamom illetve az őrölt magok.
7-8 évvel ezelőtt egy budapesti központunkban voltam néhány napig vendégségben, amely egy családias hangulatú étterem is volt egyben, sajnos azóta már bezárt. Valakinek éppen szülinapi bulija volt, és a barátai tőlem kérdezték az édesrizs receptjét. Elmondtam, majd hozzátettem, hogy „és ha különösen extrát szeretnél főzni, a végén önthetsz bele egy kevés tejszínt”. A szakács fiú volt, és a bulizók nagy része is, nem csoda hát, hogy a kevés tejszínből az lett, hogy miután elkészült az édesrizs, kb. 2 literbe belezúdított egy liter tejszínt. Én elhűlve figyeltem, de akik ettek belőle, azt állították, hogy a legjobb édesrizs volt, amit addig kóstoltak 🙂
Hozzávalók:
2 l tej
10 dkg cukor
2 csipet sáfrány
4 dkg rizs
A tejet egy vastagfalú edényben feltesszük forralni. Amikor felforrt, lehúzzuk a lángot, s a tejhez hozzáadjuk a cukrot, a sáfrányt és a megmosott rizst. Innentől igazából nincs más dolgunk, mint várni és vigyázni, hogy ne fusson ki. Addig főzzük, amíg a tej be nem sűrűsödik. Nem kell puding állagúnak lennie, de ne legyen teljesen folyós sem. Kellemes állagú, kissé krémes desszertnek kell lennie. Vannak, akik a cukrot csak a végén adják hozzá, én azért teszem bele az elején, mert észrevettem, hogy ha cukorral sűrűsödik a tej, még kellemesebb aromája lesz, kissé karamelles ízt kap. A sűrítés ideje akár másfél-két óra is lehet, ez nagyban függ az edénytől. Amikor elkészült, elzárjuk a lángot. Melegen és hidegen egyaránt ízletes. Nyáron jó sok gyümölccsel, behűtve remek vendégváró. Ne feledjük, hogy hűlés közben sokat sűrűsödik.
Figyelem! A sáfrány fogyasztása a várandósság időszaka alatt csak kis adagban javasolt, mert méhizgató hatású, és nagy dózisban vetélést okozhat!