A csatni az indiai konyha közismert mártása. Csípős, ugyanakkor édes szósz, amely leggyakrabban gyümölcsből készül. A nyugaton átvett változatokkal ellentétben nem kell bele sem ecet, sem Worchester-szósz, sőt, még kínai 5 fűszer keverék sem.
A rebarbara és az eper klasszikus párost alkot, remekül kiegészítik egymást.
Hozzávalók:
50 dkg eper
30 dkg rebarbara
1-2 kk őrölt chili (ízlés szerint)
30 dkg cukor
csipet só
1 ek rózsavíz
Megtisztítjuk és feldaraboljuk az epret, majd egy vastagfalú lábosban feltesszük főni. Beletesszük a chilit és a sót, és egészen szétfőzzük. Ez nem telik túlságosan sok időbe. Amint megvan, beletesszük a cukrot, és lassú tűzön besűrítjük. Nem kell nagyon sokáig főzni, hiszen nem az a cél, hogy megálljon benne a fakanál, kissé híg szósznak kell lennie. Ha megfelelőnek találjuk az állagát, levesszük a tűzről, és belekeverjük a rózsavizet.
Tipp: ha megfelelően előkészített kis üvegekbe töltjük, majd szárazdunsztba tesszük, hideg napokon is élvezhetjük a tavasz ízeit. Ha az üveget kicsinosítjuk, nagyszerű ajándék lehet.