Nemrég megkínált valaki ezzel a jó kis pogácsával. Nagy finom, laza a tésztája, légiesen könnyű, mint amilyent a pékségben árultak gyerekkoromban. Pont, mint amilyennek egy pogácsának lennie kell. Persze elkértem a receptet, úgy gondolom, ettől nem foszthatjuk meg a világot 🙂
Sajtos pogácsa
Hozzávalók:
1 db nagyobb krumpli
1/2 kg liszt
1,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
1 és 1/2 dl olaj
2,5 dl tej
10 dkg trappista sajt reszelve
A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk és megfőzzük. Amikor puha, levesszük a tűzről, leszűrjük és rögtön összenyomkodjuk villával. Teszünk bele egy keveset a tejből, és csomómentesre keverjük.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót és a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a krumplis masszát, a reszelt sajtot, az olajat és maradék tejet, melyet előzőleg már megmelegítettünk (csak langyos legyen). Alaposan összegyúrjuk, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ez egy nagyon lágy tészta, de éppen ilyennek kell lennie. Nedves konyharuhával letakarjuk és kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtuk, jobbról és balról is középre hajtjuk a lapot, majd mégegyszer félbe hajtuk. Újra vékonyra nyújtjuk, és újra hajtogatjuk. Összesen háromszor hajtogassuk, majd nyújtsuk kb. egy cm vastagságúra. Szaggasuk ki pogácsaszaggatóval és tegyük sütőlemezre, majd kenjük meg a tetejüket langyos tejjel. 10-15 perc pihentés után addig süssük, míg szépen meg nem pirulnak.
Nyami… 🙂 Nagyon pogácsásak! 🙂 Szépek. Imádom a pogácsát. Tejjel vagy kefírrel, vagy… gyümölccsel. 🙂
Köszi! Már régóta ilyen pogi receptet kerestem, ami egyszerű, de ízletes és könnyű. Azt hiszem, most rájöttem a titkára: lágy tésztát kell gyúrni. (És amíg ezt a választ írom, a családi összejövetelre készülő ropogós sajtos tekercsek klasszul megégnek a sütőben. Nem értem, hiszen csak egy percre ültem ide…)
🙂 🙂 🙂
Bocsi! Hányszor jártam én is így… Csak egy percre ülök le. Ismerős! 🙂
Igen, a jó pogácsa titka a lágy tészta. Attól lesz olyan repülős, könnyű, finom és puha.
Én ugyan használok tojást, de például pogácsatésztába sohasem. Az is keményíti és teljesen fölösleges bele.
Van egy isteni túrós pogácsa receptem a blogon, ha érdekel. A túrótól hihetetlen puha lesz, és olyan nagyons ajtos íze is. Nem tudom miért, de olyan, mintha töményen sajtos lenne, nagyon finom. Azt hiszem túrós pogácsa néven tettem fel. Jobb oldalt a gugli keresőbe ha beütöd, biztosan megtalálod! 🙂
🙂 🙂 🙂
Annyira aranyos… és annyira ismerős! 🙂
Most csináltam meg a második adag paníromat!!!! Teljesen rákattantam, isteni! 🙂
Megnéztem a túrós pogácsádat, nagyon tetszik a recept, ki fogom próbálni! Szépek ezek a hajtogatott tészták. Ez az egyik dolog, amit szeretek a főzésben: apró kis mozzanatok tökéletessé tehetik az ételeket.
Krumpli, sajt, hajtogatott tészta…ezek mind finomabbá teszik a pogácsát! Én is nagy pogácsasütő- és szerető vagyok, ezt így még nem próbáltam, de sorra fog kerülni ez is!
Így igaz, Vegavarázs, sokat számítanak!
köszönöm:) nagyon finom, könnyű elkészíteni, puha és nagyon könnyű a tésztája régóta ezt a receptet kerestem !
Gabi, örülök! Én is így éreztem, amikor először sütöttem meg ezt a receptet.
Az én családom a sós sütik kedvelője. Ezt a pogácsát biztos ki fogom próbálni. Cserébe küldök egy sajtos rúd receptet. Nálunk ez a menő és nem éri meg a másnapot.
50 dkg liszt,
25 dkg margarin
l szalalkáli
15 dkg reszelt sajt (fele a tésztába, fele a tetejére)
200 gr. tejföl (régi egy pohár), lényeg az, hogy gyenge tésztát kapjunk.
kb. 3-4 mokkás kanál só
Lisztet a margarinnal szétmorzsolni + szalalkáli + só + sajt + tejföl
Jól összedolgozni és kinyújtani. Aki ropogósabbra szereti vékonyabbra nyújtja, aki gyengébben az vastagabbra hagyja.
A tetejét felvert tojással kenjük, rászórjuk a maradék reszelt sajtot, rudakra szabjuk és kisütjük.
Sziasztok 🙂
Angliában tanulok jelenleg, s a campuson nem lehet kapni szinte semmit. Minimális alapanyagokból dolgozok, megtetszett a recept.. szurkoljatok, életem első pogija lesz: pár barátom jön délután, kipróbálom 😀 Had örüljenek kis magyar harapnivalónak 😉
hajrá 🙂