–
Ízlés kérdése, én nem szeretem a fehér spárgát. Az íze sem olyan, mint a zöldnek, már többször befürödtem vele, amikor zöld híján fehéret vettem, mert sokkal fásabb volt. És persze a zöldet nem olyan macerás megpucolni. Idén még csak csőben sült spárgát és ehhez hasonló ételeket készítettem, ma először volt spárgakrémleves. Megint csak ízlés kérdése, én nem nagyon szeretem liszttel sűríteni a krémlevest, szerintem éppen elég sűrű az összeturmixolt zöldségtől is.
Hozzávalók:
50 dkg zöldspárga
2 kk cukor
1,5 kk só
1 ek olaj
1/3 kk asafoetida
frissen őrölt feketebors
1/3 kk szerecsendió
2 dl tejszín
A zöldspárgát megtisztítjuk, feldaraboljuk és 6 dl vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a cukrot és a sót. Forrás után 10 perc alatt megpuhul, ekkor levesszük a tűzről és összeturmixoljuk. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, rászórjuk az asafoetidát, és lassan megpirítjuk. Amikor már illatos, hozzáadjuk a spárgakrémet, beletesszük a borsot, a szerecsendiót és a tejszínt, majd összeforraljuk. A tetejére tehetünk egy kevés reszelt parmezánt vagy pirított mandulaforgácsot.