A medvehagymáról tudni kell, hogy a nevével ellentétben a liliomfélék családjába tartozik. Számos gyógyászati hatása ismert (vérnyomás csökkentő, vértisztító, C-vitaminban gazdag). A konyhában zöldfűszerként használatos, remek szendvicskrémeket, pogácsákat, leveseket, mártásokat készíthetünk vele. Ez a pogácsa teljes kiőrlésű rozsliszttel készült, ami ugye egészségesebb, mint a fehér liszt. Az sem elhanyagolható, hogy puhább tőle a pogácsa, másnap is élvezhető marad. Durvasága jól kiegészíti ezt az illatos-ízes hétköznapi pogácsát.
Hozzávalók:
20 dkg főtt krumpli
35 dkg liszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
1,5 dl olaj
kb. 2 dl tejföl
20 dkg füstölt sajt reszelve
½ tk őrölt fehér bors
egy csomag medvehagyma megmosva, apróra vágva
A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk és megfőzzük. Amikor puha, levesszük a tűzről, leszűrjük és rögtön összenyomkodjuk villával. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót és a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a krumplis masszát, a reszelt sajtot, az olajat, a medvehagymát, a borsot és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ez egy nagyon lágy tészta, de éppen ilyennek kell lennie. Nedves konyharuhával letakarjuk és kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, jobbról és balról is középre hajtjuk a lapot, majd újra félbe hajtjuk. Megint vékonyra nyújtjuk, és újra hajtogatjuk. Összesen háromszor hajtogassuk, majd nyújtsuk kb. egy cm vastagságúra. Szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, és tegyük sütőlemezre, majd kenjük meg a tetejüket langyos tejjel. 10-15 perc pihentetés után addig süssük, míg szépen meg nem pirulnak.