Kara boondi a fény ünnepén

Ízletes, ropogós snack, amelyet leginkább Dívali alatt készítenek Indiában, amely ebben az évben egy hét múlva lesz.

Dívali a bőség, a gyarapodás, a fény, a tudat tisztaságának ünnepe. Isten inkarnációjának, Rámacsandrának győzelmét ünneplik a hívek Rávana démon felett, valamint azt követő hazatérését. Dívali a hindu újesztendő napja is egyben. Indiában fények sokaságát gyújtják eben az időszakban, ahogy egykor Rámacsandra útját is kirakták az emberek, hogy mielőbb hazataláljon Ajódhjába. A hagyomány szerint ez a fény hazatérésének, a sötétség feletti győzelemnek az ünnepe, amikor bőség és boldogság léphet otthonunkba.

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó liszt
10 dkg rizsliszt
2,5 kk só
egy csipet szódabikarbóna
2 ek olaj
½ kk asafoetida
¼ kk őrölt chili (ízlés szerint)
8 curry levél
8-10 kesudió durvára vágva

Elkeverjük a csicseriborsó lisztet, a rizslisztet, a sót és a szódabikarbónát. Víz hozzáadásával sűrű, csomómentes, folyékony tésztát keverünk. Kicsit legyen hígabb, mint a nokedli tésztája. Azért hasonlítom hozzá, mert a sütése is hasonló lesz. Bő olajat melegítünk, majd – ha van ilyenünk – előveszünk egy boondi készítéséhez használatos lyukacsos kanalat, ha nincs, akkor egy nokedli szaggatót. Ha meleg az olaj, teszünk a kanálra egy nagy merőkanál tésztát, és mintha nokedlit szaggatnánk, a merőkanál aljával körkörös mozdulatokkal segítjük, hogy a tészta átmenjen a lyukakon. Ha egy adag lement, aranyszínre sütjük, ez 1-2 perc. Aztán betesszük a következő adagot, és így tovább. Ha kisütöttük az összes boondit, egy edényben felmelgítünk két evőkanál olajat, beletesszük a curry levelet és a kesudiót, majd megpirítjuk. Beleszórjuk az asafoetidát és a chiliport is, majd néhány másodperc múlva alaposan átforgatjuk a fűszerben a boondikat, és készen is vagyunk.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek