Elkezdtem üvegekbe zárni a nyarat. Ebből a mennyiségből 4 üveg (7,2 dl-es) eper befőtt lett. Ízesítéshez használhatunk nádcukrot, mézet, édesítőszert, de akár el is hagyhatjuk.
Hozzávalók:
1,5-2 kg friss eper
4 ek nyírfacukor (ízlés szerint)
Az epret kicsumáztam és megmostam, majd az üvegekbe töltöttem. Mindegyiknek a tetejére tettem 1 ek nyírfacukrot. Felengedtem vízzel, rácsavartam a tetőt, majd beraktam a befőzőautomatába. 75 fokon 25 percig dunsztoltam, majd amikor készen lett, rögtön beállítottam az üvegeket a helyükre.
Automata nélkül: A nyírfacukrot forraljuk fel 7-8 dl vízzel és főzzük 5 percig. A sziruppal öntsük fel az üvegbe töltött epret, majd az üvegeket tegyük 2 napig szárazdunsztba.
A befőtt Weninger befőzőautomatával készült: befozoautomata.hu