Ez a recept azokból a hozzávalókból készült, amiket jelenleg a kamrában találtam. Természetesen a gyümölcsöket bármilyen aszalt gyümölccsel helyettesíthetjük (ha nagyobbak, akkor természetesen vágjuk össze, ha túl száraz, akkor pedig áztassuk be), variálhatjuk a gabonaféléket is (bár szerintem a zabpehely alap), édesítőnek is használhatunk akár mézet, gyümölcscukrot, agaveszirupot, a szilvalekvár helyett pedig tehetünk bele leturmixolt szezonális, friss gyümölcsöt. Fontos, hogy ne cukrozott, bolti lekvárt adjunk hozzá! Az olajos magok között használhatunk diót, mogyorót is.
Hozzávalók:
12 dkg zabpehely
2 dkg puffasztott rizs
2 dkg kölespehely
2 dkg amarántpehely
10 dkg aszalt fekete áfonya
6 dkg gojibogyó
2 dkg szezámmag
2 dkg napraforgómag
2 dkg kókuszreszelék
5-6 db nyers kakaóbab reszelve
3 ek kókuszzsír
3-4 ek nyírfacukor
kb. 2 dl szilvalekvár (saját eltevés, tartósítószer és cukor/édesítő nélküli)
Az összes hozzávalót egy tálba öntjük, és összegyúrjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és nagyjából 1 cm vastagra, téglalap alakúra simítjuk. 150-160 fokra melegítjük a sütőt, majd betoljuk a tepsit, és 30-35 percig sütjük a müzliszeletet. Ha kész, kivesszük a sütőből, és forrón, óvatosan összevágjuk. Vigyázni kell, hogy ne essen szét. Csak akkor szedjük ki a szeleteket, ha már teljesen kihűltek.