Azért írok mostanában ennyi sós süti receptet, mert az utóbbi időben több összejövetel volt, amire sütöttem. Ezt a sajtos csiga receptet néhány héttel ezelőtt kaptam Katámritától, aki nagyon finomakat süt. Előre figyelmeztetek mindenkit, jókora mennyiséget kell belőle készíteni, mert ha valaki megkóstolja, nem tudja abbahagyni az evést!
Csigaropogós
Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
2 kk sütőpor
1 dl tej
1 kávéskanál só
A kérmhez:
12 dkg vaj
12 dkg sajt, reszelt,
1 kk só
1 kk őrölt pirospaprika
Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a sütőport, majd a vajjal és a tejjel gyúrható tésztát készítünk. 2 cipót formázunk belőle és egy kicsit félretesszük. Összeállítjuk a krémet, azaz egy tálban kikeverjük a vajat a sajttal, a sóval és a pirospaprikával. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy 1/2 cm-nél vékonyabb legyen. Megkenjük a krém felével, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is. Érdemes néhány órára lehűteni (hűtőben vagy kútban :-), így könnyen vele bánni. Ha megvan, 3-4 mm vastagra szeleteljük, sütőlapra helyezzük és megsütjük. Vigyázzunk, mert hamar megsül!