A bejegyzésnek azt a címet is adhattam volna, hogy a maradék alma felhasználása. Valakitől kaptam egy kevés nyári almát, és néhány napja nem történt vele semmi, és bizony már látszottak rajta az elmúlás nyomai. Azon gondolkodtam ma, hogy mihez kezdjek vele. Nagyon szeretem a gyümölcs-müzli keveréket, és beugrott, hogy Kaldeneker György oldalán van egy hihetetlenül finom meggyes-zabpelyhes süti, és ennek mintájára készítek almás-müzliset.
Almás-müzlis szelet
Hozzávalók:
1 pohár=2,5 dl
1,5 pohár fehér tönkölyliszt
2 pohár cukrozatlan müzli
1 pohár nádcukor
1 pohár vaj
2 kk szódabikarbóna
A töltelékhez:
1 kg hámozott, pucolt, kis szeletekre vágott alma
15 dkg nádcukor
fél citrom leve
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt szegfűbors
1/2 kk őrölt szegfűszeg
2 ek keményítő
Először fogunk egy lábost, beletesszük az almadarabokat, a fűszereket és a cukrot, majd főzni kezdjük. Nem főzzük sokáig, csak amíg az alma levet enged és kissé megpuhul, ez 6-8 perc. Közben a 2 ek keményítőt egy habverő segítségével, kevés vízzel simára keverjük. Amikor az alma puha és leveses, hozzáadjuk a keményítős vizet, néhányat keverünk rajta, majd amikor kissé sűrűsödik, elzárjuk a lángot.
Egy tálba tesszük a tészta alapanyagait: a müzlit, a lisztet, a vajat, a cukrot és a szódabikarbónát, majd az egészet összegyúrjuk. Nem fog összeállni, csupán morzsás lesz.
Egy normál méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleszórjuk a morzsatészta felét, szépen elegyengetjük, majd rátesszük az almát. Elsimítjuk és megszórjuk a morzsatészta maradékával, és azt is elegyengetjük. Előmelegített sütőbe rakjuk, és nem túl nagy lángon, kb. 180 fokon sütjük 30 percig. Ekkorra a tészta összeáll, és kissé megpirul a süti teteje. Most jön a legnehezebb része: semmiképp se vágjuk fel a süteményt addig, amíg teljesen ki nem hűl! Melegen kezelhetetlen, szétesik és nem szeletelhető. Ám mire kihűl összeáll, és szép szeleteket tudunk vágni.
Óóóó, csodás! 🙂
Na így kellett volna kinéznie az én müzlis sütimnek is, amiből a sült müzli lett aztán. Nagyon köszi a receptet, legközelebb így készítem! 🙂
Gyönyörűséges. 🙂
Duende, örülök, hogy tetszik. Javaslom, hogy próbáld ki a Kaldeneker féle meggyes-zabpelyheset!
Hm… a meggyes sütik a kedvenceim. Köszi a tippet! 🙂
Én tegnap őszibarackosra csináltam… nyammm
Nem volt keményítőm, ezért kukoricadarával sűrítettem be.
És a tésztát mézzel készítettem. Így jobban összeragad, ezért hogy kellően morzsás legyen, több müzli ajánlatos. Én imádom az árpapelyhet, abból is raktam bele bőven.
Köszönöm az ötletet! 🙂
Csillagtáncos
Csillagtáncos, köszi az árpapehely tippet, épp a napokban vettem egy csomaggal! A mézes tészta is tetszik.
Szia!
Most találtam véletlenül a honlapodra. Jól körül fogok nézni nálad.
Ez a süti már most nagyon tetszik. 🙂
Szamóca (aki már 20 éve nem evett húst)
Szia, Szamóca!
Nagyon örülök, hogy tetszik az oldal. Remélem, találsz rajta hasznos dolgokat! Minden jót!
Hémangi