Két éve ötlöttem ki ezt a szószt, rögtön nagy sikert aratott. Azóta minden befőző szezonban készül. Paradicsomot magában is szoktam sütni, nagyon jó találmány, nem kell kevergetni, nem ég le. Arról nem is beszélve, hogy a paradicsom savas leve kisül, ezáltabb sokkal édesebb, teltebb, ízesebb lesz, és könnyebben emészthető. Ezt a zöldségekkel sütött paradicsomszószt pedig csak fel kell melegíteni, ízlés szerint lehet még fűszerezni, adni hozzá sajtot vagy tejszínt, és ráborítani a tésztára. Kenhetjük pizzalapra, rétegezhetünk vele rakottast.
Hozzávalók (ahogy most nálam készült, de tetszés szerint variálható):
7 kg paradicsom
1,5 kg kápia
2 jó nagy cukkini
1 nagy zellergumó
80 dkg sárgarépa
1 nagy csokor friss zöldfűszer (oregánó, kakukkfű, zsálya)
2 dl olaj
őrölt feketebors
só
A zöldségeket megmosom és nagyobb darabokra vágom. A paradicsomot csak félbe szoktam, ha nagy befőzőparadicsom, akkor negyedbe. Olajat öntök a tepsi aljába, beleteszem a zöldségeket. Sózom, borsozom és 180 fokos sütőbe tolom. Kb. 2 órát sütöm, hogy a paradicsomból kisüljön a savas lé. Ha megvan, kicsit kihűtöm, hogy ne égesse szét a kezemet, könnyebb legyen vele dolgozni. Amikor langyos, adagonként turmixgépbe teszem és pépesítem. Megtöltöm az üvegeket, amiket befőzőautomatába rakok a megfelelő programra.
Ha valakinek nincs automatája, a pépesített szószt tegye fazékba és forralja fel. A forró szószt töltse üvegekbe, az üvegeket pedig csomagolja takaróba, és hagyja ott 2 napig, azaz tegye száraz dunsztba. Ebből az adagból 12 db 3,4 dl-es üveg lett.