Hozzávalók:
A töltelékhez:
15 dkg rizs
20 dkg panír (indiai natúr sajt)
½ kk aszafoetida
½ kk fekete bors
1½ kk pirospaprika
1 kk majoránna
2 kk só
A káposztához:
8 nagy tölthető levél
50 dkg savanyú káposzta
3 ek olaj
2 ek liszt
½ kk aszafoetida
3 kk pirospaprika
¾ kk őrölt fekete bors
1 kk őrölt fűszerkömény
2 kk só
4 babérlevél
tejföl a tálaláshoz
Először elkészítjük a tölteléket. A rizst bő, forrásban lévő sós vízben előfőzzük 5 percig. Egy tálban elmorzsoljuk a panírt, hozzáadjuk a megfőtt rizst, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a majoránnát és a pirospaprikát. Jól összegyúrjuk.
A savanyúkáposztát kimossuk és összevágjuk. A leveleknek kivágjuk a vastag, eres részét, és kettévágjuk őket. Fogjuk az egyik fél levelet, az aljára helyezzük a tölteléket, majd felgöngyöljük úgy, hogy egyben maradjon, ne essen szét. Végül a henger két végét benyomkodjuk. Egy jénai vagy magas falú tepsi alján kiterítjük a savanyú káposztát, s a tetejére helyezzük egymás mellé a töltött batyukat. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lefedjük alufóliával. Előmelegített, 200 fokos sütőbe toljuk, és megvárjuk, hogy felforrjon. Amikor forr, visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra, és így sütjük 2 órán át. Amikor letelt az idő, rántást készítünk: egy kis edényben felmelegítünk 3 evőkanál olajat, belekeverünk 2 kanál lisztet, és kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk az aszafoetidát és a pirospaprikát, elkeverjük, majd öntünk bele 4 deci vizet, elkeverjük, és a káposzta tetejére öntjük. Beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, és az egészet óvatos mozdulatokkal összekeverjük a káposztával. Vigyázzunk, hogy a töltött levelek ne jöjjenek szét. Amikor ezzel megvagyunk, a sütőt 180 fokra állítjuk, és 20-30 percre visszatoljuk a tepsit.
Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá.
Tipp: a töltelék panír helyett szójagranulátummal vagy szejtánnal is készíthető.