A híres svájci étel, melyet mindenki ismer – csak nem feltétlenül jól. A tócsnival ellentétben főtt krumpliból készül.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
4 ek étolaj
1,5 kk só
A krumplit héjában megfőzzük. Ha puha, leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután megpucoljuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Fogunk egy tapadásmentes serpenyőt vagy palacsintasütőt (én egy vas, teflonozott palacsintasütőt használok hozzá), s egy adag krumplit beleteszünk. Szépen egyenletesen eloszlatjuk. A pereménél körben azért maradjon egy centi széles hely, hogy könnyebb dolgunk legyen. A tetejét megsózzuk, és a lepénykét lassan sütögetjük. Inkább kisebb lángon süljön hosszabb ideig, hogy kérget kapjon. Amikor ez megvan, egy lapos tányér segítségével megfordítjuk: a krumplilepény méretével megegyező nagyságú tányért helyezünk a tetejére, és egy gyors mozdulattal a tányérba fordítjuk a rösztit. A tányérból visszacsúsztatjuk a sütőbe, s így most a még sületlen oldala lesz alul. Ezt is aranybarnára sütjük, majd kicsúsztatjuk a rösztit a serpenyőből. Sós tejföllel, sajttal is tálalhatjuk, de önmagában is isteni.