Palócleves Hémangi módra

… amelynek nincs is köze a palócokhoz. Azt mondják, Gundel János készítette először, és Mikszáth Kálmánról, “a legnagyobb palócról” nevezte el, egy másik történet szerint pedig az író születésnapján tálalta fel, amikor Mikszáth olyan levest kért, amely a magyar konyha minden zamatát magában foglalja.

Természetesen az én palóclevesem hús nélkül készül, ám a helyben termelt zöldségektől és a fűszerektől így is teljesíti feladatát: magában foglalja a magyar konyha minden zamatát. Ez az isteni, savanykás ízű leves jó választás a hideg napok beköszöntével.  

Hozzávalók:

3 ek olaj

2 nagyobb krumpli felkockázva

30 dkg zöldbab

1-2 sárgarépa felkarikázva

fél karalábé felkockázva

2,3 kk pirospaprika

¾ kk aszafoetida (vagy 1 fej hagyma)

1 kk őrölt fűszerkömény

egy csipet őrölt feketebors

fél dl paradicsomlé

2 babérlevél

2 dl tejföl

2 ek liszt

2-3 kk só

egy kis csokor kapor felaprítva

Tetszőlegesen: egy darab gabonakolbász vagy egy pár vegán virsli (elhagyható)Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beletesszük a megmosott, felaprított zöldségeket, és 3-4 percig dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, aszafoetidával, fűszerköménnyel és borssal, ráöntjük a paradicsomlevet és felöntjük annyi vízzel, amennyi a leveshez kell. Megsózzuk és puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt és a lisztet habverővel simára keverjük, majd a leves levéből is keverünk hozzá egy merőkanálnyit. Végezetül hozzáadjuk a leveshez és behabarjuk. Beletesszük a kaprot, és ha a hús helyett szeretnénk vegán helyettesítőt beletenni (gabonakolbászt, vegán virslit), akkor azt is hozzáadjuk. Újraforrás után 2 percig főzzük. 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek