A kerttől a konyháig – itt megrendelhető

2009 decemberében jelent meg a szakácskönyvem, melynek címe A kerttől a konyháig. Megírásának egyik célja volt, hogy felelevenítsem őseink bölcsességét, természetes életmódját. A 108 receptből, ételfotókból álló könyv kertészkedési tippeket, hasznos tudnivalókat is tartalmaz.
“Úgy gondolom a friss, saját magunk által szedett zöldségeknél nincs jobb. Más az íze, mint a boltinak, ezáltal más lesz a belőle készített étel íze is. A természetes alapanyagok használata egyre inkább a gasztronómia fontos részévé válik. A kertészkedés harmonikus kapcsolatot teremt a környezettel, ugyanakkor válasz a jól ismert válság problémára is.
Mi kell ahhoz, hogy szemet gyönyörködtető és ízletes ételt főzzünk, amely elégedetté teszi az érzékszerveket? Semmiképpen sem drága, különleges alapanyagok. A hozzávalói a következők:
◆ Egy nagy adag szeretet. A főzésben ez a legfontosabb tényező. Amikor a háziasszony főz a családjának, a kedvenc fogásaikat készíti, mert így fejezi ki a szeretetét. Nemhiába mondják: az ember szívéhez a gyomrán át vezet az út.
◆ Lelkesedés és némi fantázia.
◆ Néhány jó recept.
◆ Egészséges, energiadús hozzávalók. Lehetőleg a saját kertünkből, ha nem, a piacról.
És ami mindezt megkönnyíti s mindennapi étkezésünket még harmonikusabbá teszi, az éppen az az egyszerű alapelv, melyre a könyvemet is igyekeztem felépíteni: mindig az adott évszaknak megfelelő alapanyagokból készíthető a legolcsóbb és legegészségesebb étel.”
A színes, 148 oldalas kiadvány ára 2200 Ft. Annak, aki itt az oldalon rendeli meg, 20 % kedvezményt adunk. A könyvet postán küldjünk ki utánvétes postaköltségen.
Kaldeneker György ajánlása a könyvhöz:
Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnének elszakadni a rohanó nagyvárosi világtól, picit megpihenni egy nyugodt, ideális környezetben. Mindenkinek, akinek a főzés nem unott és kötelező munka, hanem szeretetteljes gondoskodást jelent.
Kaldeneker György
Megrendelem
A megjelenés után a könyv kedvező kritikákat kapott
Harmonet
Eleven, élő receptgyűjteményt, mely a természettől, táplálékaink „otthonától” a saját otthonunkig, a konyhánkig, megterített asztalunkig követi nyomon a főzés folyamatát. ledönti a falakat a nyersanyagok világa és a konyhába kerülő táplálékok között: bevonja a kertet, a kertészkedést is a folyamatba, s ezáltal valóban teljessé, divatos kifejezéssel élve holisztikussá teszi a táplálkozás egészét.
A kötetről
Különleges könyvet tart kezében a kedves Olvasó.
A főzést, a táplálkozást az élet szerves részeként bemutató, a mindennapok, az évszakok változásaihoz harmonikusan alkalmazkodó szakácskönyvet. Eleven, élő receptgyűjteményt, mely a természettől, táplálékaink „otthonától” a saját otthonunkig, a konyhánkig, megterített asztalunkig követi nyomon a főzés folyamatát.
A konyhát nem egy elszigetelt helyiségként kezeli, ahol a munkából fáradtan hazaérő családanyák elkészítik férjüknek, gyerekeiknek a vacsorát, a másnapi ebédet, hanem egy olyan élettérként, ami a nappalihoz, a gyerekszobához hasonlóan szintén az élet része, ahol öröm létezni és alkotni.
Sőt, ledönti a falakat a nyersanyagok világa és a konyhába kerülő táplálékok között: bevonja a kertet, a kertészkedést is a folyamatba, s ezáltal valóban teljessé, divatos kifejezéssel élve holisztikussá teszi a táplálkozás egészét. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, az év adott szakaszában a legolcsóbban beszerezhető hozzávalókból álló fogásokat oszt meg velünk a szerző, a kertészkedéssel, a főzéssel kapcsolatos praktikus tanácsokat, s szinte olyan titkokat is, melyeket a szakácsok általában nem szívesen árulnak el másoknak. A receptek ezáltal elevenné, életszerűvé, barátságossá válnak, kedvet kapunk a főzéshez, ami a főzésben kevésbé jártasak számára is könnyen követhető, egy-egy apró mozzanatra, fortélyra is kiterjedő személyes hangvételű szöveg mellett annak is köszönhető, hogy a sorok mögött egy valódi ember arca rajzolódik ki, aki egyszerűen átadja nekünk mindennapi tapasztalatait, sőt, azt az örömöt is, amit a főzés jelent számára.
Az indiai, védikus recepteken alapuló fogások mellett nagyon sok számunkra is ismert európai (magyar, olasz stb.) étel vegetáriánus változatát is bemutatja. Krisna-hívő szakácsról lévén szó valójában egy meditatív szakácskönyvet ad a kezünkbe: ha kimondatlanul is, de érezhető, hogy lapjain a főzés az élet minden területét átható odaadás és meditáció részeként bontakozik ki.
Hiánypótló könyv! Olvasmányként is lebilincselő, s annyira életszerű, hogy egy jól megírt forgatókönyvhöz hasonlóan életre akar kelni a konyhánk, a tűzhelyünk porondján.
Tóth Gábor
A szerzőről
A kötet szerzője, Hémangi Dévi Dászi saját bevallása szerint már tíz évesen beleszeretett a főzésbe. Tizenhét éve vegetáriánus, és Közép-Európa egyik legnagyobb ökofalujában, a somogyvámosi Krisna-völgyben él. Könnyű dolga van ezáltal, hiszen biokertben termelt friss zöldségek és gyümölcsök késztetik nap mint nap főzésre. Hémangi célja, hogy bebizonyítsa, a vegetáriánus konyhaművészet izgalmas, szemet gyönyörködtető és ínycsiklandó ételeket kínál.
Belülről
Amikor megérkezett a kötet, elrévedtem a borító felett. Úgy tudtam szakácskönyvet kapok. De ez egyszerre nézett ki egy amolyan Ph-értéket javító életmód könyvnek, kertészeti tippekkel telerótt iratnak, és persze találtam benne recepteket is…
Egyből megragadott, hogy a szerző négy évszak szerint rendszerezte a recepteket. Az évkörön haladva először a kinti, kerti tennivalókat meséli el, de kapunk csodás idézeteket és mesés képeket is az adott évszakról.
Szeretem, amikor valaki ennyire alázatosan olvad bele a természet körforgásába. Nem akar lecsón élni télen és óvja az embereket a nehéz zsíros ételektől 40 fokban, nyáron.
A természet körforgása szerint halad a tennivalókkal és az ételek sorolásával is. Az alapanyagok mindig épp az adott hónapokban termő, a kertben összegyűjthető, a piacon, zöldségesnél is legolcsóbban vásárolható élelmiszerek. Költséghatékony, s közben a földeken, kertekben semmi sem megy kárba. Ha van még a fákon, bokrokon földi finomság, arra mindig találunk egy új receptet.
Ennél fogva ez a szakácskönyv hiánypótló, hiszen gazdaságos, a válságban is hasznos. Ugyanakkor a kötet nem csak az okos, gazdaságos főzésre tanít, hanem rávesz arra is, termeld meg mindezt magadnak! Az önfenntartás és környezetbarát életmód csendes harcosává is válik.
Ha kertes házban élő  kismama, anyuka vagy, mindenképpen érdemes kipróbálnod a kötetben javasolt módszerekkel a növények termesztését. Kaphatunk tanácsot helyes növénytársításra, a kert formájának megtervezésére is. Ez így az egészséget javító, könnyed, és gyermekkel is elvégezhető napi rutin, kis testmozgás.
A szerző a természetes kertművelésre biztat, itt nem kell félteni a gyermeket a permetezőszerektől, ő is részt vehet a kertészkedésben. Nem csak olcsó, ha ügyes vagy és jól tervezel, bizonyos hónapokban akár szinte ingyen lehet!
Az önfenntartás, önmagadnak való megtermelés a leghangsúlyosabb a kötetben, de találunk nagyon fontos információkat arra vonatkozólag is, hogyan lehet fagyasztás nélkül tartósan hűteni valamit, vagy éppen vegyszerek nélkül befőzni. Követve a tanácsokat, kellemes, békés életmódot, és finom recepteket kapunk, egyszerre. S bár ezek száma éppen 108, ami különös jelentőséggel bír az indiai kultúrkörben, s a receptek egy részében találkozhatunk az indiai vegetáriánus konyha remekeivel, mégsem kell aggódnunk, hogy valamilyen keletiesen extrém könyvre bukkantunk.
Az alapanyagok egytől egyig beszerezhetők itthon is. A legtöbb recept, a tipikus, magyar kertekben is megtalálható zöldféléket és gabonákat tartalmaz. S más indiai szakácskönyvvel ellentétben a fűszerezés és az ételek névadása is szerencsés. Európai gyomornak való, és mindent értek belőle, vagyis megközelíthető, érthető, számomra is. Egyszerűen finom és jó. Néhány ünnepi remek mellett, pedig a hétköznapok konyháját találom benne. Ami a főzési időt tekintve sem mindegy, ha napunk a konyhatündérség mellett valami másról is szól.
Kell a polcra! Kezdőknek, haladóknak, de még profi nagymamáknak is kiváló ajándék lehet.
Fodor Kata, Tóth Gábor
Natúrsziget
Új színfolt jelent meg a szakácskönyvek világában: Hémangi egyaránt szól azokhoz, akik vagy most ismerkednének vegetáriánus ételekkel, vagy már gyakorló húskerülők. A könyv elegyíti az indiai és a magyar konyha legnemesebb hagyományait, receptjei érdekesek, ínycsiklandók.
Hogyan főzzünk egyszerűen, finoman, gazdaságosan és még egészségesen is? Aki úgy gondolja, igen, mindez lehetséges, de semmiképpen sem egyszerre, az látogasson el Hémangi Vegavarázs nevű blogjára, amely az erőteljes magyar gasztroblogmezőny egyik friss gyöngyszeme. Cikkünk apropóját pedig az adja, hogy az indiai és a magyar konyha legnemesebb hagyományait mesterien vegyítő bloggerina receptjeinek legjava nyomtatásban is napvilágot látott.
Húsmentes ételek kezdőknek, haladóknak
Stefán Helga, alias Hémangi Dévi Dászi tízévesen kezdett el főzni tanulni nagyanyjától, 17 éve vegetáriánus konyhát visz, ma már a somogyvámosi Krisna-völgyben. A könyvet haszonnal forgathatják mindazok, akik szeretnék néhány ízletes, olcsó, húsmentes fogással gazdagítani megszokott étrendjüket, akik pedig komolyabban is érdeklődnek a vegetáriánus étkezésre való áttérés iránt, azok számára hasznos útmutatóul szolgálhat ez a könyv.
Hémangi jó aránnyal ötvözi az indiai konyha technikáit, ízeit és ételpárosításait a legjobb magyar hagyományokkal, nagyanyáink praktikáival, sőt, néhány olaszos fogással is. Teszi mindezt úgy, hogy receptjei érdekesek, ínycsiklandók, kedvcsinálók egy kezdő vegetáriánus vagy egy hagyományos ízeket kedvelő húsevő számára is. A kötet az egyszerűen elkészíthető receptek és könnyedén elsajátítható konyhai eljárások, valamint a nálunk is hozzáférhető hozzávalók révén kiválóan alkalmas arra, hogy megtanuljuk a legalapvetőbb vegetáriánus ételek elkészítését.
Több mint receptgyűjtemény
Ám a gyönyörű ételfotókkal kiegészített, tetszetős szakácskönyv jóval több egy hasznos vegetáriánus receptgyűjteménynél. Az egész könyvre jellemző a főzés és az élet szeretete, valamint az az organikus szemlélet, amelynek alapja a természettel harmóniában élő ember odafigyelése, törődése önmaga, a közösség, az anyaföld iránt. Ennek jegyében a szerzőnő arra buzdít, hogy a saját élőhelyünkhöz közel megtermelt, szezonális élelmiszereken alapuló fogásokat tegyünk az asztalra. Nagyszerű segítséget nyújt egyrészt az ételek évszakok szerinti csoportosítása, másrészt a befőzéssel, tartósítással, fűszerszárítással, kertészkedéssel kapcsolatos tanácsok sora.
Ezenkívül kiváló tippeket kapunk ahhoz is, hogy az egyes gasztronómiai alapanyagok, fűszerek, ételféleségek vagy ételkészítési módozatok milyen élettani hatásúak, használatukat milyen betegségek esetén részesítsük előnyben, vagy ellenkezőleg, mikor mit használjunk megelőzés céljából.
A kötet a válságra való tekintettel nagyon aktuális is, hiszen a piacról beszerzett vagy magunk termelte kiskerti zöldségek, gabonák, tejtermékek, gyógynövények használatával nem kevés pénzt is megtakaríthatunk.
Végy szeretet, adj hozzá friss zöldséget…
A kerttől a konyháig nem újdonságokról szól – mondja Hémangi –, inkább őseink bölcsességéhez, természetes életmódjához szerettem volna visszatérni. Úgy gondolom, a friss, saját magunk által szedett zöldségnél nincs jobb. Más az íze, mint a boltinak, ezáltal más lesz a belőle készített étel íze is. A természetes alapanyagok használata egyre inkább a gasztronómia fontos részévé válik. A kertészkedés harmonikus kapcsolatot teremt a környezettel, ugyanakkor válasz a jól ismert válság problémájára is.
Mi kell ahhoz, hogy szemet gyönyörködtető és ízletes ételt főzzünk, amely elégedetté teszi az érzékszerveket? A szerző szerint semmiképpen sem drága, különleges alapanyagok. A hozzávalói a következők:
Egy nagy adag szeretet. A főzésben ez a legfontosabb tényező. Amikor a háziasszony főz a családjának, a kedvenc fogásaikat készíti, mert így fejezi ki a szeretetét. Nemhiába mondják: az ember szívéhez a gyomrán át vezet az út.
Lelkesedés és némi fantázia.
Néhány jó recept.
Egészséges, energiadús hozzávalók. Lehetőleg a saját kertünkből, ha nem, akkor a piacról.
Kolontár Elvira
Sajtkukac.hu
Nem csak könyvajánló, nem csak karácsonyra
Már napok óta elhatároztam, hogy írni fogok Hémangi könyvéről. Aztán amikor rászántam magam mindig elbizonytalanodtam.
Elsőként az fogalmazódott meg bennem, hogy ajánlom majd, mint egy nagyon jó vegetáriánus szakácskönyvet, amelyet mindenkinek érdemes birtokolni (aki néha-néha főzöget otthon), hiszen tele van jobbnál-jobb receptekkel. A baj csak az volt, hogy úgy éreztem, ez a könyv sokkal több ennél. Több mint egy egyszerű receptgyűjtemény, hiszen azon felül még praktikus tanácsokkal szolgál  kertészkedés,  kertművelés témában is (ültetési adatok, növénytársítások).  Sőt a receptek után általában található egy a témához kapcsolódó “jó tudni” jegyzet is. Szinte az az érzése az embernek, mintha egy jó tündér állna mellettünk, hogy óvjon és segítsen, amíg az étel elkészül.
Rendben, akkor írok arról, hogy ez a könyv mennyire komplex és barátságos, nem egy “futószalagon készülő” termék, a  menedzserek és a marketing tanácsadók, stb.. munkája. És írok arról, hogy érezhető a szerző szándéka, hogy megpróbálja átadni azt a tudást és  szeretetet, ahogyan Ő főz. ( Basszus, ez utolsó mondat gyakorlatilag szóról-szóra megtalálható a borítón is, pedig nem onnan vettem. )
De még így sem lenne teljes a kép.
Akkor most már maradok a hivatalos ajánlónál: “lapjain a főzés az élet minden területét átható odaadás és meditáció részeként bontakozik ki.” Szinte betekintést kapunk általa a nyugalom egy kis szigetére, szusszanhatunk egyet két rohangálás között.
Csak én még mindig nem emiatt “ragadtam tollat”. Amit eddig írtam azt Kaldeneker György két mondatban ennél sokkal jobban megfogalmazta már.
Én a hitről szerettem volna írni.
Arról, hogy Hémangi Dévi Dászi még nincs egy éve, hogy barátai tanácsára elindította  vegavarázs.hu blogját. Arról, hogy ezalatt az egy év alatt mekkora utat járt be. (főzni nyilván előtte is tudott ). Arról, hogy mennyire tisztelem azokat az embereket akiknek a hite ilyen erős (és én itt most nem a vallásra gondolok). Számomra ezáltal válik “hitelessé” a könyv, mert érzem mögötte az embert, azt aki hisz abban amit csinál.
(nem a tegnap még margarint-mindenbe, ma meg tökre-csak -vajat-együnk mese-újra-írók egyike )
Nekem most ez a kedvenc “szakácskönyvem” (na meg a Váncsáé  ).
És erre tanúim is vannak.
Kívánom Hémanginak, hogy továbbra is járjon azon az ösvényen, amelyre rátalált. És néha-néha azért vigyen el minket is kirándulni magával.
Szellemafazekban.blogspot.com
A könyv igényes, tele jobbnál-jobb receptekkel és szépséges fotókkal. Nem csak indiai ételeket tartalmaz, hanem például olyan klasszikusokat is mint a paprikás krumpli vagy a tökfőzelék. Bátran ajánlom ezért mindenkinek. Az indiai különlegességek is elkészíthetők, mert minden alapanyag könnyedén beszerezhető hozzájuk. Amit Hémangi művében a legnagyszerűbbnek találok az az, hogy a bonyolultabb indiai recepteket is úgy tudja leírni, hogy nem értjük miért féltünk eddig nekilátni ezeknek a páratlanul finom egzotikus ételeknek.
A könyv a kert munkáinak örömét is megmutatja a négy évszakon át. A szép képeket nézegetve, az ínycsiklandó fogásokat böngészve kedvet kapunk egy saját konyhakert kialakítására is akár.
Olyan „szeretlek” könyv. Jó kézbe venni, nézegetni, forgatni, olvasgatni – az otthon melegét idézi.
Okovolgy.hu
Évek óta vezetek lakto-vegetáriánus háztartást. Gyűjtöm is a recepteket, szakácskönyvből is könyvespolcnyi sorom van.
Mégis, miért értékelem olyan nagyra Hémangi Dévi Dászi nemrég megjelent, A kerttől a konyháig című szakácskönyvét? Hiszen annyi vegetáriánus szakácskönyv létezik, nem csak újabb csepp ez a tengerben?
Nem. Ez most új. És nem az elfogultság beszél belőlem amiatt, hogy a könyvben a szerző bemutatja az Öko-völgy Programot, felsorolja a húsmentes táplálkozás környezetvédelmi összefüggéseit, valamint saját bio kiskert létesítésére buzdít.
Szóval ez valami más. Amióta megkaptam, ismét úrrá lett rajtam a főzés okozta kellemes lelkesedés, izgatottan próbálom ki az új (és régi-új) recepteket.
Hogy miért? Egyszerű receptek. Nálunk is elérhető hozzávalók. Étvágygerjesztő, gyönyörű, inspiráló ételfotók. Sok olyan étel, ami korábbi, magyaros konyha-alapú korszakomat idézi (pl. lángos, székelykáposzta), de más népek klasszikus, nálunk is könnyen elkészíthető receptjei is visszaköszönnek. Nem csak hús-, hanem tojás és hagymamentesek is a benne található ételreceptek. Ráadásul évszakonként vannak csoportosítva, ami egyrészt megkönnyíti a választást, másrészt tudatformáló erejű, az ökotarianizmus felé mutat. A receptek összetétele éppen alkalmas arra, hogy valaki ezzel a könyvvel kezdje vega életmódját.
De azt hiszem, nálam sokkal ékesszólóbb egy olvasói levél, amit a szerző kapott nemrégiben. Alább olvasható. A könyvről pedig közvetlenül a szerző honlapjáról lehet bővebb felvilágosítást kapni (és megrendelni): http://vegavarazs.hu/szakacskonyvet-irtam
Rév Szilvia
Nem tartozom a Krisna tudatú hívők körébe, de azt gondolom, ez ennél a könyvnél talán nem is olyan lényeges.
Egyszerűen (szó szerint!) fantasztikus! Árad belőle a szeretetadás, a főzés szeretetéé, az egyszerűség ebben a túlkomplikált világban.
Nagyon szeretem olvasni, kedvet ad a főzéshez, jó érzéssel tölt el! Sajnos manapság kezd kimenni a divatból az otthon főzés… 🙁
Mi nem vagyunk vegetáriánusok, sőt a férjem nem is tudta elképzelni az ételeket hús nélkül, én sokkal inkább.
Örömmel meséltem neki a könyvedről, és állíthatom, hogy az abban olvasottak olyan hatás alá kerítettek, amit talán sikerült átadnom a férjemnek is.
A lényeg, hogy elhatároztuk, ezentúl 7-ből legalább 3 napon nem eszünk húst. Tudom, ez csepp a tengerben, de nekünk (neki) nagy lépés!
Azt gondolom, a nők talán hajlamosabbak inkább a zöldségevésre, de büszkén jelentem, az első vega vacsorám teljes sikert aratott a férjemnél is. 🙂
B. SZ.


2009 decemberében jelent meg a szakácskönyvem, melynek címe A kerttől a konyháig. Megírásának egyik célja volt, hogy felelevenítsük őseink bölcsességét, természetes életmódját. A 108 receptből, ételfotókból álló könyv kertészkedési tippeket, hasznos tudnivalókat is tartalmaz.

“Úgy gondolom a friss, saját magunk által szedett zöldségeknél nincs jobb. Más az íze, mint a boltinak, ezáltal más lesz a belőle készített étel íze is. A természetes alapanyagok használata egyre inkább a gasztronómia fontos részévé válik. A kertészkedés harmonikus kapcsolatot teremt a környezettel, ugyanakkor válasz a jól ismert válság problémára is.

Mi kell ahhoz, hogy szemet gyönyörködtető és ízletes ételt főzzünk, amely elégedetté teszi az érzékszerveket? Semmiképpen sem drága, különleges alapanyagok. A hozzávalói a következők:

◆ Egy nagy adag szeretet. A főzésben ez a legfontosabb tényező. Amikor a háziasszony főz a családjának, a kedvenc fogásaikat készíti, mert így fejezi ki a szeretetét. Nemhiába mondják: az ember szívéhez a gyomrán át vezet az út.

◆ Lelkesedés és némi fantázia.

◆ Néhány jó recept.

◆ Egészséges, energiadús hozzávalók. Lehetőleg a saját kertünkből, ha nem, a piacról.

És ami mindezt megkönnyíti s mindennapi étkezésünket még harmonikusabbá teszi, az éppen az az egyszerű alapelv, melyre a könyvemet is igyekeztem felépíteni: mindig az adott évszaknak megfelelő alapanyagokból készíthető a legolcsóbb és legegészségesebb étel.”

A színes, 148 oldalas kiadvány ára 2990 Ft + 990 Ft postaktg.

Kaldeneker György ajánlása a könyvhöz:

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnének elszakadni a rohanó nagyvárosi világtól, picit megpihenni egy nyugodt, ideális környezetben. Mindenkinek, akinek a főzés nem unott és kötelező munka, hanem szeretetteljes gondoskodást jelent.

Kaldeneker György

Megrendelem

Ezt írták mások a könyvről

Harmonet

Eleven, élő receptgyűjteményt, mely a természettől, táplálékaink „otthonától” a saját otthonunkig, a konyhánkig, megterített asztalunkig követi nyomon a főzés folyamatát. ledönti a falakat a nyersanyagok világa és a konyhába kerülő táplálékok között: bevonja a kertet, a kertészkedést is a folyamatba, s ezáltal valóban teljessé, divatos kifejezéssel élve holisztikussá teszi a táplálkozás egészét.

Amikor megérkezett a kötet, elrévedtem a borító felett. Úgy tudtam szakácskönyvet kapok. De ez egyszerre nézett ki egy amolyan Ph-értéket javító életmód könyvnek, kertészeti tippekkel telerótt iratnak, és persze találtam benne recepteket is…  Egyből megragadott, hogy a szerző négy évszak szerint rendszerezte a recepteket. Az évkörön haladva először a kinti, kerti tennivalókat meséli el, de kapunk csodás idézeteket és mesés képeket is az adott évszakról.  Szeretem, amikor valaki ennyire alázatosan olvad bele a természet körforgásába. Nem akar lecsón élni télen és óvja az embereket a nehéz zsíros ételektől 40 fokban, nyáron.  A természet körforgása szerint halad a tennivalókkal és az ételek sorolásával is. Az alapanyagok mindig épp az adott hónapokban termő, a kertben összegyűjthető, a piacon, zöldségesnél is legolcsóbban vásárolható élelmiszerek. Költséghatékony, s közben a földeken, kertekben semmi sem megy kárba. Ha van még a fákon, bokrokon földi finomság, arra mindig találunk egy új receptet.

Ennél fogva ez a szakácskönyv hiánypótló, hiszen gazdaságos, a válságban is hasznos. Ugyanakkor a kötet nem csak az okos, gazdaságos főzésre tanít, hanem rávesz arra is, termeld meg mindezt magadnak! Az önfenntartás és környezetbarát életmód csendes harcosává is válik. Ha kertes házban élő  kismama, anyuka vagy, mindenképpen érdemes kipróbálnod a kötetben javasolt módszerekkel a növények termesztését. Kaphatunk tanácsot helyes növénytársításra, a kert formájának megtervezésére is. Ez így az egészséget javító, könnyed, és gyermekkel is elvégezhető napi rutin, kis testmozgás.  A szerző a természetes kertművelésre biztat, itt nem kell félteni a gyermeket a permetezőszerektől, ő is részt vehet a kertészkedésben. Nem csak olcsó, ha ügyes vagy és jól tervezel, bizonyos hónapokban akár szinte ingyen lehet! Az önfenntartás, önmagadnak való megtermelés a leghangsúlyosabb a kötetben, de találunk nagyon fontos információkat arra vonatkozólag is, hogyan lehet fagyasztás nélkül tartósan hűteni valamit, vagy éppen vegyszerek nélkül befőzni. Követve a tanácsokat, kellemes, békés életmódot, és finom recepteket kapunk, egyszerre. S bár ezek száma éppen 108, ami különös jelentőséggel bír az indiai kultúrkörben, s a receptek egy részében találkozhatunk az indiai vegetáriánus konyha remekeivel, mégsem kell aggódnunk, hogy valamilyen keletiesen extrém könyvre bukkantunk.

Az alapanyagok egytől egyig beszerezhetők itthon is. A legtöbb recept, a tipikus, magyar kertekben is megtalálható zöldféléket és gabonákat tartalmaz. S más indiai szakácskönyvvel ellentétben a fűszerezés és az ételek névadása is szerencsés. Európai gyomornak való, és mindent értek belőle, vagyis megközelíthető, érthető, számomra is. Egyszerűen finom és jó. Néhány ünnepi remek mellett, pedig a hétköznapok konyháját találom benne. Ami a főzési időt tekintve sem mindegy, ha napunk a konyhatündérség mellett valami másról is szól.

Kell a polcra! Kezdőknek, haladóknak, de még profi nagymamáknak is kiváló ajándék lehet.

Fodor Kata, Tóth Gábor

Natúrsziget

Új színfolt jelent meg a szakácskönyvek világában: Hémangi egyaránt szól azokhoz, akik vagy most ismerkednének vegetáriánus ételekkel, vagy már gyakorló húskerülők. A könyv elegyíti az indiai és a magyar konyha legnemesebb hagyományait, receptjei érdekesek, ínycsiklandók.

Hogyan főzzünk egyszerűen, finoman, gazdaságosan és még egészségesen is? Aki úgy gondolja, igen, mindez lehetséges, de semmiképpen sem egyszerre, az látogasson el Hémangi Vegavarázs nevű blogjára, amely az erőteljes magyar gasztroblogmezőny egyik friss gyöngyszeme. Cikkünk apropóját pedig az adja, hogy az indiai és a magyar konyha legnemesebb hagyományait mesterien vegyítő bloggerina receptjeinek legjava nyomtatásban is napvilágot látott.

Ám a gyönyörű ételfotókkal kiegészített, tetszetős szakácskönyv jóval több egy hasznos vegetáriánus receptgyűjteménynél. Az egész könyvre jellemző a főzés és az élet szeretete, valamint az az organikus szemlélet, amelynek alapja a természettel harmóniában élő ember odafigyelése, törődése önmaga, a közösség, az anyaföld iránt. Ennek jegyében a szerzőnő arra buzdít, hogy a saját élőhelyünkhöz közel megtermelt, szezonális élelmiszereken alapuló fogásokat tegyünk az asztalra. Nagyszerű segítséget nyújt egyrészt az ételek évszakok szerinti csoportosítása, másrészt a befőzéssel, tartósítással, fűszerszárítással, kertészkedéssel kapcsolatos tanácsok sora.

Ezenkívül kiváló tippeket kapunk ahhoz is, hogy az egyes gasztronómiai alapanyagok, fűszerek, ételféleségek vagy ételkészítési módozatok milyen élettani hatásúak, használatukat milyen betegségek esetén részesítsük előnyben, vagy ellenkezőleg, mikor mit használjunk megelőzés céljából.

Végy szeretet, adj hozzá friss zöldséget…

Kolontár Elvira

Sajtkukac.hu

Nem csak könyvajánló, nem csak karácsonyra

Már napok óta elhatároztam, hogy írni fogok Hémangi könyvéről. Aztán amikor rászántam magam mindig elbizonytalanodtam.

Elsőként az fogalmazódott meg bennem, hogy ajánlom majd, mint egy nagyon jó vegetáriánus szakácskönyvet, amelyet mindenkinek érdemes birtokolni (aki néha-néha főzöget otthon), hiszen tele van jobbnál-jobb receptekkel. A baj csak az volt, hogy úgy éreztem, ez a könyv sokkal több ennél. Több mint egy egyszerű receptgyűjtemény, hiszen azon felül még praktikus tanácsokkal szolgál  kertészkedés,  kertművelés témában is (ültetési adatok, növénytársítások).  Sőt a receptek után általában található egy a témához kapcsolódó “jó tudni” jegyzet is. Szinte az az érzése az embernek, mintha egy jó tündér állna mellettünk, hogy óvjon és segítsen, amíg az étel elkészül.

Rendben, akkor írok arról, hogy ez a könyv mennyire komplex és barátságos, nem egy “futószalagon készülő” termék, a  menedzserek és a marketing tanácsadók, stb.. munkája. És írok arról, hogy érezhető a szerző szándéka, hogy megpróbálja átadni azt a tudást és  szeretetet, ahogyan Ő főz. ( Basszus, ez utolsó mondat gyakorlatilag szóról-szóra megtalálható a borítón is, pedig nem onnan vettem. )

De még így sem lenne teljes a kép. Akkor most már maradok a hivatalos ajánlónál: “lapjain a főzés az élet minden területét átható odaadás és meditáció részeként bontakozik ki.” Szinte betekintést kapunk általa a nyugalom egy kis szigetére, szusszanhatunk egyet két rohangálás között.

Csak én még mindig nem emiatt “ragadtam tollat”. Amit eddig írtam azt Kaldeneker György két mondatban ennél sokkal jobban megfogalmazta már. Én a hitről szerettem volna írni.

Arról, hogy Hémangi Dévi Dászi még nincs egy éve, hogy barátai tanácsára elindította  vegavarázs.hu blogját. Arról, hogy ezalatt az egy év alatt mekkora utat járt be. (főzni nyilván előtte is tudott ). Arról, hogy mennyire tisztelem azokat az embereket akiknek a hite ilyen erős (és én itt most nem a vallásra gondolok). Számomra ezáltal válik “hitelessé” a könyv, mert érzem mögötte az embert, azt aki hisz abban amit csinál. (nem a tegnap még margarint-mindenbe, ma meg tökre-csak -vajat-együnk mese-újra-írók egyike ) Nekem most ez a kedvenc “szakácskönyvem” (na meg a Váncsáé  ). És erre tanúim is vannak.

Kívánom Hémanginak, hogy továbbra is járjon azon az ösvényen, amelyre rátalált. És néha-néha azért vigyen el minket is kirándulni magával.

Szellemafazekban.blogspot.com

A könyv igényes, tele jobbnál-jobb receptekkel és szépséges fotókkal. Nem csak indiai ételeket tartalmaz, hanem például olyan klasszikusokat is mint a paprikás krumpli vagy a tökfőzelék. Bátran ajánlom ezért mindenkinek. Az indiai különlegességek is elkészíthetők, mert minden alapanyag könnyedén beszerezhető hozzájuk. Amit Hémangi művében a legnagyszerűbbnek találok az az, hogy a bonyolultabb indiai recepteket is úgy tudja leírni, hogy nem értjük miért féltünk eddig nekilátni ezeknek a páratlanul finom egzotikus ételeknek.

A könyv a kert munkáinak örömét is megmutatja a négy évszakon át. A szép képeket nézegetve, az ínycsiklandó fogásokat böngészve kedvet kapunk egy saját konyhakert kialakítására is akár.

Olyan „szeretlek” könyv. Jó kézbe venni, nézegetni, forgatni, olvasgatni – az otthon melegét idézi.

Okovolgy.hu

Évek óta vezetek lakto-vegetáriánus háztartást. Gyűjtöm is a recepteket, szakácskönyvből is könyvespolcnyi sorom van.
Mégis, miért értékelem olyan nagyra Hémangi Dévi Dászi nemrég megjelent, A kerttől a konyháig című szakácskönyvét? Hiszen annyi vegetáriánus szakácskönyv létezik, nem csak újabb csepp ez a tengerben?

Nem. Ez most új. És nem az elfogultság beszél belőlem amiatt, hogy a könyvben a szerző bemutatja az Öko-völgy Programot, felsorolja a húsmentes táplálkozás környezetvédelmi összefüggéseit, valamint saját bio kiskert létesítésére buzdít.

Szóval ez valami más. Amióta megkaptam, ismét úrrá lett rajtam a főzés okozta kellemes lelkesedés, izgatottan próbálom ki az új (és régi-új) recepteket.
Hogy miért? Egyszerű receptek. Nálunk is elérhető hozzávalók. Étvágygerjesztő, gyönyörű, inspiráló ételfotók. Sok olyan étel, ami korábbi, magyaros konyha-alapú korszakomat idézi (pl. lángos, székelykáposzta), de más népek klasszikus, nálunk is könnyen elkészíthető receptjei is visszaköszönnek. Nem csak hús-, hanem tojás és hagymamentesek is a benne található ételreceptek. Ráadásul évszakonként vannak csoportosítva, ami egyrészt megkönnyíti a választást, másrészt tudatformáló erejű, az ökotarianizmus felé mutat. A receptek összetétele éppen alkalmas arra, hogy valaki ezzel a könyvvel kezdje vega életmódját.

De azt hiszem, nálam sokkal ékesszólóbb egy olvasói levél, amit a szerző kapott nemrégiben. Alább olvasható. A könyvről pedig közvetlenül a szerző honlapjáról lehet bővebb felvilágosítást kapni (és megrendelni): http://vegavarazs.hu/szakacskonyvet-irtam

Rév Szilvia

B. SZ.

Nem tartozom a Krisna tudatú hívők körébe, de azt gondolom, ez ennél a könyvnél talán nem is olyan lényeges. Egyszerűen (szó szerint!) fantasztikus! Árad belőle a szeretetadás, a főzés szeretetéé, az egyszerűség ebben a túlkomplikált világban. Nagyon szeretem olvasni, kedvet ad a főzéshez, jó érzéssel tölt el! Sajnos manapság kezd kimenni a divatból az otthon főzés… 🙁 Mi nem vagyunk vegetáriánusok, sőt a férjem nem is tudta elképzelni az ételeket hús nélkül, én sokkal inkább. Örömmel meséltem neki a könyvedről, és állíthatom, hogy az abban olvasottak olyan hatás alá kerítettek, amit talán sikerült átadnom a férjemnek is.

A lényeg, hogy elhatároztuk, ezentúl 7-ből legalább 3 napon nem eszünk húst. Tudom, ez csepp a tengerben, de nekünk (neki) nagy lépés! Azt gondolom, a nők talán hajlamosabbak inkább a zöldségevésre, de büszkén jelentem, az első vega vacsorám teljes sikert aratott a férjemnél is. 🙂

Dr.  GY.T.

Kedves Hémangi!

A Kerttől a konyháig című könyvedet a férjemtől kaptam meg a 7. évfordulónkra. Nagyon örültem neki, mert valóban süt belőle a főzés szeretete, a tisztaság és az odaadás. Én minden nap főzök, és mi is vegetáriánusok vagyunk, úgyhogy rendelkezem jó pár ilyesfajta szakácskönyvvel, de különösen tetszik a tiédben a sok hasznos ötlet és tanács. Már több ételt elkészítettem, és tényleg igazán finomak, és főzés közben vettem észre, hogy a receptek törekednek az egyszerűségre, az ízharmóniájuk mégis tökéletes. Egy szó mint száz, szeretnék köszönetet mondani, és kifejezni örömömet, hogy elkészítetted ezt a könyvet.

E.A.

Kedves Hémangi!

A főzés a szeretetnyelvem kifejező eszköze is. Amikor vegetáriánus lettem, kaptam egy szép kivitelű szakkönyvet, ami tele volt vagy számomra ismeretlen, vagy részemről beszerezhetetlen hozzávalóval. Elkészítettem pár dolgot, nem volt az igazi. Már majdnem feladtam a sokszor íztelen, egysíkúra sikeredett ételekkel sanyargatott vegásságomat, amikor jött a karácsony, és többek között a te „A kerttől a konyháig” című könyved is ott lapult a fa alatt. Nem mondanám, hogy kitörő örömmel fogadtam. Másnap ráértem, meg csak kellett enni valamit, flegmán fellapoztam, kerestem olyat, amihez épp volt otthon minden, megfőztem, úgy, ahogy kérted, annyi hozzávalóval, amennyit írtál, és láss csodát: pont úgy nézett ki, mint a fotón, pont olyan finom lett, mint sejteni lehetett. Aztán pár hónap alatt szépen megfőztem és megsütöttem a benne lévő ételek 90 %-át, mindig sikerrel!

Gratulálok neked, és köszönöm, hogy a segítségeddel egészséges, nem utolsó sorban finom ételek kerülnek az asztalunkra!

 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek