A ropogós kovászos uborka titka

Ha nem a saját kertedben szeded az uborkát, akkor menj a zöldségesbe, amikor friss áru érkezett. Akkor lesz igazán ropogós az uborka, ha minél kevesebb idő telik el a leszedéstől az üvegbe rakásig. 
 Rövid időre áztasd hideg vízbe az uborkát, majd tisztítsd meg, vágd le a két végét és hosszában vágd be 2-3 helyen, hogy a sós lé könnyen átjárja.
Ha megvan, tegyél egy csomag kaprot az üveg aljára, rakosgasd bele szép sorban az uborkákat, a tetejét is fedd be egy csomag kaporral. Erre jöhet egy szelet kenyér. Ahogy a nevében is benne van, a legjobb a kovászos kenyér! Ha nincs, jó bármilyen más, de vannak háziasszonyok, akik krumplit tesznek rá. Kipróbáltam az utóbbit is, maradok a kenyérnél. Egy alkalommal nem volt itthon kenyér, kovász viszont igen, abból tettem egy kanállal a tetejére, és elmondhatom, hogy az egyik legfinomabb kovászos uborkám ekkor készült. 
Tegyük hozzá, hogy az uborka akkor is „kovászolódik”, ha nem teszünk rá semmit, ez a tejsavas erjesztés. Ízletes téli savanyúságok készülnek ezzel a módszerrel, ezt hívják vizes vagy sós uborkának. 
De most maradjunk a hagyományos uborka kovászolásnál. Szóval minden az üvegbe került, jöhet a víz. 1 l vízben keverj el 1 evőkanál jódozatlan sót (fontos!), és öntsd fel az üveget. 
Ne tedd napra, árnyékban helyezd el!
Ebben a melegben 2-3 nap alatt el is készül. Amikor úgy érzed, hogy majdnem megvan, egy kevés idő még kell neki, vidd be az üveget, szedd ki belőle a kenyeret és a kaprot. Tedd át az uborkákat egy tároló edénybe, szűrd rá a levet és tedd a hűtőbe. Pár óra múlva vagy másnap isteni, ropogós kovászos uborkád lesz!

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek