Nagyon élvezem, hogy már friss spenót van a kertben. Élmény leszedni a harsogó, ropogós, friss leveleket. Gyakran a bőség zavarába kerülök: mi készüljön belőle, spenótfőzelék, tejszínes, házisajtos spenót, paradicsomos spenót, esetleg spenót pakora? Ma a spenótfőzelék nyert. Nem tudom, ki hogy van vele, én nem szeretem a kenyeret a főzelékhez, de valami kísérő azért kell hozzá. Szerintem ma remek párost sikerült összehoznom, az indiai és a magyar konyha találkozásából finom ebéd készült. Pudlát sütöttem a főzelékhez, ami egy indiai sós palacsinta, és küllemében az omletthez hasonlít. Csicseriborsólisztből készül, és egészen apróra vágott kis zöldségkockák színesítik.
Spenótfőzelék
Hozzávalók:
1 jó nagy tál friss spenót (nagyon össze fog esni főzéskor)
4 ek olaj
3 ek liszt
½ kk asafoetida
½ l tej
só
A spenótleveleket több vízben, alaposan megmossuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, és néhány perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük és ledaráljuk, vagy turmixoljuk. Ezután egy lábosban felmelegítjük az olajat, beletesszük a lisztet és az asafoetidát, majd alacsony lángon, kevergetve pirítjuk. Kb. 3 perc alatt megpirul és illatos lesz az asafoetidától. Ekkor beletesszük az előkészített spenótot, felengedjük a tejjel és megsózzuk. Felforraljuk és 5 percig forraljuk, majd levesszük a lángról.
Pudla – indiai sós palacsinta
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó- vagy sárgaborsó liszt
5 dkg finom liszt
1 kk õrölt római kömény
1 erõs zöldpaprika megdarálva (ha bírjuk az erőset)
1/4 kk asafoetida
3/4 kk kurkuma
2 1/2 kk só
1/4 kk õrölt feketebors
1 kk õrölt koriander
1 csokor korianderlevél vagy petrezselyem
4 dl hideg víz
½ ek reszelt friss gyömbér
2 közepes paradicsom
1 pritaminpaprika
1 kisebb saláta-cukkini negyede
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
3 ek citromlé
Egy tálban összekeverjük a kétfajta lisztet, hozzáadjuk a római köményt, a zöldpaprikát, az asafoetidát, a kurkumát, a sót, a feketeborsot, az őrölt koriandert és a gyömbért. Szép lassan hozzákeverjük a vizet. Palacsintatészta sűrűségű masszát kapunk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Ha esetleg sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá vizet. A lényeg, hogy ne legyen túl sűrű, egyrészt nem sül át, másrészt a túl vastag massza nem ízletes. Fogunk egy palacsintasütőt, kevés olajat melegítünk benne, beleöntünk egy kevés tésztát, és megsütjük, akár a palacsintát. Ha az egyik oldala kész, megfordítjuk, és azt is barnára sütjük. Ha kész, egy kevés citromlével megfröcsköljük, és melegen tálaljuk.
Ez a palacsinta nagyon tetszik 🙂 Veszek is holnap borsólisztet és kipróbálom. A lányom alig eszik húst és nagyon szereti az ilyen ételeket, főleg, hogy ezt viheti is magával az egyetemre.
Nem tudom milyen fajta lisztet veszel. Én azt használom, ami az oldalsávban lévő online fűszerrendelésnél kapható. Ha megnézed, be tudod azonosítani. Ez nagyon finomra őrölt liszt. A magyar sárgaborsóliszt ennél durvább, ezért ha csak ilyent kapsz, semmiképp ne felejtsd ki belőle a fehérlisztet! Én a csicseriborsóliszthez nem mindig teszek. Egyébként nem csak itt lehet kapni ezt a fajta lisztet, Budapesten néhány helyen megvásárolható. Kicsivel drágább, mint a másik, viszont a minősége klasszisokkal jobb. Nagyon kiadós és sokáig elég. Remélem elégedett leszel a recepttel!
Ilyen nálam is készült, zöldborsóval (http://www.sajtkukac.hu/?p=984) hidegen, melegen egyaránt finom volt, és tényleg, milyen jó ötlet főzelékhez!
Niki
Gondoltam, hogy megnézem az Ázsia boltban vagy valamelyik indiai boltban a lisztet. Megnéztem az online boltban, most már tudom, hogy milyet keressek 🙂 Köszönöm.