Az idei eperdzsem

Miután megkaptam a már említett Weninger befőzőautomatát a lekvárfőző betéttel együtt, nagyon vártam, hogy beköszöntsön a szezonja. A héten aztán szert tettem 12 kg eperre, melynek köszönhetően az elmúlt napokban elkészült az idei eperdzsem. Már régebben elhatároztam, hogy idén pektinnel fogom sűríteni a dzsemeket. A pektin egy természetes zselésítő, por formában kapható, és almából, körtéből vagy sárgarépából állítják elő. Természetesen úgy is használhatjuk, ha a befőzendő gyümölcshöz adunk némi almát is, én azonban most az eperdzsemet magában szerettem volna elkészíteni. Megkerestem Kaldeneker Gyurit és az ő Lekvárosházát, ahol egyébként nem csak kész termékeket árusítanak, hanem mindenféle remek dolgot a befőzéshez. Gyuri a pektinen kívül hasznos tanáccsal is szolgált: arra biztatott, hogy tegyek egy kevés citromlevet vagy citromsavat a dzsemhez, így jobban kijönnek az ízek.

Röviden írok a befőzőautomatához tartozó lekvárfőző betétről is, ami megkönnyíti a háziasszonyok dolgát. Ez a 20 liter űrtartalmú edény pontosan illeszkedik az automatába, ahol a víz forr, így a betétben kevergetés nélkül főzhetünk bármilyen lekvárt, anélkül, hogy odaégne. Nem kell hozzá tartósítószer, s akár a cukrot is mellőzhetjük.

 

 

lekvárfőző betét_2

 

Befőzőautomata híján egy nagyméretű lábosban is elkészíthetjük ezt a receptet, ha megfőtt a dzsem, forrón tegyük üvegekbe, az üvegeket pedig 2 napra szárazdunsztba.

Hozzávalók:
5 kg eper
édesítőszer (nálam 50 dkg nyírfacukor volt)
5 dkg pektin
1 citrom leve
ízlés szerint fűszerezhetjük (lehet vanília, gyömbér, fahéj, bodzavirág, levendula, stb.)

Az epret alaposan megmostam, kicsumáztam és összevágtam. 10 l vizet tettem a befőzőautomatába, majd belehelyeztem a lekvárfőző betétet, abba pedig az epret. A gyümölcs először levet engedett, majd elkezdett sűrűsödni. Úgy 3,5 – 4 órát főztem, majd hozzáadtam a nyírfacukorban elkevert pektint, a citromlevet és egy kevés reszelt, friss gyömbért. Ha valaki sima állagú lekvárt szeretne, ezen a ponton beleteheti az edénybe a botmixert. Én jobban kedvelem, ha vannak benne eperdarabok, ezért nem turmixoltam. Még 10 percig az edényben hagytam a dzsemet, majd lekapcsoltam az automatát. A befőzőautomatában az is jó, hogy nem kell tűz forrón üvegekbe tenni a dzsemet, így az ember keze nem ég szét. Amikor már csak meleg volt a dzsem, üvegekbe raktam, jól lezártam, majd visszatettem az üvegeket az automatába, és 95 fokon 35 percig dunsztoltam. Ekkor már csak az volt hátra, hogy a helyükre kerüljenek az üvegek.

 

P1040955_1

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek