A parata gazdag indiai lepényféle, mely igazán Punjáb tartományban népszerû, ahol hatalmasra nyújtják. Gyakran regggelire fogyasztják, egy darabka vajjal és néhány kanál natúr joghurttal. Tálalhatjuk szabdzsival vagy csatnival is, esetleg uborka raitával. Többféle töltelékkel készülhet, pl. krumplival, karfiollal, zöldborsóval, retekkel vagy panírral. A jó parata ízletes, és szinte szétolvad a szájban.
–
Alu parata
Hozzávalók:
200 g teljeskiõrlésû liszt
100 g fehér liszt
5 ek olaj
1 dl meleg víz
2 kávéskanál só
A töltelékhez:
3-4 közepes burgonya
1 evõkanál ghí vagy olaj
1 evőkanál apróra vágott zöldpaprika
1 evőkanál reszelt friss gyömbér
1/2 kk őrölt koriander
1/2 kk őrölt római kömény
1/2 kk feketebors
1/2 kk chat masala
2 kávéskanál só
1 evõkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem
olaj a sütéshez
Először elkészítjük a parata tésztáját. A lisztet egy tálba tesszük, sózzuk, hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet, majd gyorsan összedolgozzuk. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. A tésztának közepes állagúnak kell lennie, nem lehet sem túl kemény, sem túl lágy. Inkább a lágy felé hajlik, de ne legyen ragacsos, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. Ha elkészült, gondosan lefedve állni hagyjuk, hogy ne száradjon ki. Közben elkészítjük a tölteléket.
A burgonyát héjában megfõzzük, meghámozzuk, és villával összetörjük. Belekeverjük a fûszereket, a finomra metélt koriandert vagy petrezselymet, és kihûtjük. A tésztából 10 gombócot gyúrunk, melyeket egyesével kerek lepényekké nyújtjuk. A közepére helyezzük a töltelék tizedrészét. Ekkor fogjuk a tészta széleit, és a tetején összefogjuk, mint egy batyut. Lecsípjük a felesleges tésztát, és kissé lelapítjuk. Az így kapott korongokat egy sodrófával óvatosan vékonyra nyújtjuk. A maradék lepénykékkel ugyanígy járunk el. Vigyázzunk, nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!
Egy palacsintasütõben egy evõkanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az elsõ paratát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött paratával is.