Elöljáróban le kell szögeznem, hogy rajongok mindenért, ami alpesi. A kék hegyekért, a havasi gyopárért, a Gmundner kerámiáért, az alpesi sajtokért és kovászos rozskenyérért, és természetesen az apfelstrudelért. Azt is töredelmesen bevallom, hogy sosem sütöttem még apfelstrudelt, azaz almás rétest. A napokban nézegettem a kedvenc kerámiám, a Gmundner oldalát, és felfedeztem, hogy receptek is találhatók rajta. Egyből megtetszett az almás rétes, sosem láttam még olyat, aminek a tésztája túrót is tartalmaz. Nem tudom, mennyire autentikus, bár gondolom, a gmundner.at oldalon nem ferdítenek.
Egy picit átdolgoztam tetszés szerint, de az alapja ez a recept: https://www.gmundner.at/en/article/apple-strudel/
Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg fehér liszt
20 dkg túró
20 dkg vaj
egy csipet só
4 jó nagy alma
egy marék dió
1 lapos kk őrölt fahéj
3 ek zsemlemorzsa
2-3 ek negyedannyi cukorhelyettesítő (vagy cukor ízlés szerint)
4 ek híg tejföl
Először összegyúrtam a tésztát. Tálba tettem a kétféle lisztet, a sót, belemorzsoltam a hideg vajat és a túrót is hozzáadtam. Szép simára kidolgoztam a tésztát, majd lefedtem a tálat, és hűtőben pihentettem úgy másfél órán át. Közben az almát megpucoltam és felkockáztam, hozzáadtam a durvára vágott diót, a fahéjat, a zsemlemorzsát és a cukorhelyettesítőt. Alaposan összekevertem.
Amikor a tészta pihent, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam, és megkentem a tejföl felével. Eloszlattam rajta az almás tölteléket, és felcsavartam, mint egy bejglit. Kívülről is megkentem a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben sütöttem, 180 fokon, úgy 35-40 percig.