Aszalt paradicsomos zsemle teljes kiőrlésű királybúza lisztből

Hozzávalók:

45 dkg teljes kiőrlésű királybúza liszt
15 dkg fehér királybúza liszt
2 kk só
10 dkg túró
6 szelet aszalt paradicsom
3 ek olívaolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos víz

Én általában nem olajban eltett, hanem szárazon kapható aszalt paradicsomot használok, ezért felhasználás előtt egy fél óráig vízben áztatom.
A kétféle lisztet kelesztőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a túrót, az olajat és az apróra vágott aszalt paradicsomot. Belemorzsoljuk az élesztőt és langyos vízzel puha, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. A tálat lefedjük, és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát.
Ha megvan, zsemléket formázunk belőle. Én ki szoktam mérni, hogy nagyjából egyformák legyenek, úgy 10 dkg tésztából áll egy-egy darab. A zsemléket sütőlapra tesszük, lefedjük, és még 20-30 percig kelesztjük. Közben 220 fokosra melegítjük a sütőt. Ha a kelesztési idő letelt, a zsemléket vízzel lepermetezzük, majd a sütőlapot becsúsztatjuk a forró sütőbe. 18-20 perc alatt szép barnára sütjük.

img_2747_1

 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek