Biokert III. – növényvédelem és komposztálás

 

A rövid biokert kurzus utolsó részében Szundargopál arról ír, hogyan tehetjük ellenállóvá növényeinket.

Növényvédelem – levek készítése

Különböző öntöző és lemosó levekkel növényeinket ellenálóbbá, a terméshozamot nagyobbá, a talajt tápanyagban gazdagabbá tehetjük. A következőkben egy permetező- és öntözőlé, valamint egy áztató tea elkészítését tanulhatja meg.

Csalánlé

Egy fa vagy műanyag (nem fém!) hordót rakjunk tele csalánnal, majd öntsük fel vízzel úgy, hogy teljesen megteljen. Hagyjuk 2 héten át állni, lehetőleg meleg helyen, s ezután szűrjük le a levet (a csalánt a komposztra dobhatjuk). Öntözéshez 1:20, permetezéshez 1:50 higítási arány javasolt.

Áztató tea

A következő növényeket egyforma mennyiségben keverjük össze szárazon: körömvirág, macskagyökér, tölgyfakéreg, cickafark, csalán. Forraljunk fel 1 l vizet, majd rakjunk hozzá a keverékből 1 evőkanállal. Zárjuk le a lángot és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, majd a még langyos teába áztassuk be a vetésre szánt magot. Apró magokat 3-4 órán át, nagyobb magokat 1-2 órán át kell áztatni. Ezzel az áztató teával a csírázás 1-3 héttel megrövidíthető, valamint a növényt ellenállóbbá tehetjük.

 

komposzt2

Komposzt készítése

A komposztot célszerû egy kb 1×1 méteres, 120 cm magas, fából készült tárolóban készíteni. A leggyorsabban úgy készül el, ha állandóan nyirkosan tartjuk, tehát óvjuk a szélsôségektôl. Ha sokáig száraz az idô, néha öntözzük, ha nagyon esôs, akkor takarjuk. Készítéséhez legjobb az árnyékos, meleg hely. A komposzt egy idô után összeesik, ekkor forgatni kell (legalább egyszer).

Mint ahogy a mellékelt ábra mutatja, a komposztot célszerû rétegesen rakni.

 

 

 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek