Nagyon élvezem a bodza szezont. Illatával megtelik a levegő, és állandóan arra késztet, hogy készítsek belőle valami illatos-ízletes dolgot. A szörp már a polcon pihen, úgyhogy elkezdtem más izgalmas recept után kutatni. Az első, amire ráakadtam, az E. Margit oldalán lévő bodzavirágos kalács volt. El is készítettem, annyi különbséggel, hogy nem kenyérsütőgépben sütöm, hanem koszorúformában a sütőben. 2-3 hozzávaló átalakult (eltűnt vagy csatlakozott), végül az alábbiak szerint készült. Kellemesen ízletes, üde kalács lett, aminek – bár az eredeti recept nem írta – nagyon jót tett a külső citromos máz.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
7 ek fruktóz (vagy cukor)
10 dkg vaj
egy csipet só
1 ek vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja és leve
¼ kk gyömbérpor
3 dl kézmeleg tej
2 dkg élesztő
7 tányér bodzavirág
A mázhoz:
6 ek porcukor
1-2 ek citromlé (amennyit felvesz)
Először is szemezzük le a pici virágokat a tányérjukról. Nem kell megijedni, nem Hamupipőke-jellegű munkáról van szó, viszonylag gyorsan elkészül. Aztán fogjunk egy kelesztőtálat, tegyük bele a lisztet, keverjük el egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, a fruktózt (vagy cukrot), a vaníliaaromát, a gyömbérport, a citrom héját és levét, majd a bodzavirágot. Morzsoljuk bele az élesztő, és a felmelegített tejjel gyúrjunk lágy, rugalmas tésztát. Takarjuk le, és kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor elkészül, formázzunk belőle hengert. Fogjunk egy kuglófformát, aminek lyukas a közepe, kenjük meg vékonyan vajjal, hintsük meg liszttel, és helyezzük bele a tésztát, majd nyomkodjuk össze középen. Kenjük meg a tetejét tejjel, majd toljuk be a sütőbe. Én a kelt tésztát általában nem előmelegített sütőbe sütöm, mert ahogy melegszik a sütő, a tészta még közben tud kelni. Kb. 40 perc múlva nézzük meg, hogy áll: végezzük el a tűpróbát, azaz szúrjunk bele valamit (pl. egy kisebb, vékony kést), és figyeljük meg, hogy ragad-e a felületére a tészta. Ha már nem, vegyük ki a sütőből. Az is egy jele annak, hogy a tészta már megsült, hogy kissé elválik a sütőforma szélétől. Közben készítsük el a mázat: a citromlevet keverjük simára a porcukorral. Kenjük a kihűlt kalács tetejére és oldalára.