Csatni – az étel, mely olyan csípős, hogy nem lehet megenni, de olyan édes, hogy nem lehet otthagyni

Tegnap egész napos ünnep volt Krisna-völgyben. Gaura Purnimának hívják, és annak az évfordulója, hogy Caitanya Mahaprabhu megjelent Indiában, Navadvipa városában. Olyan, mint a keresztény hagyományokban a karácsony. A vaisnava kultúrában az ünnepek mindig azzal járnak, hogy rengeteg ételt (főtt- és nyers ételt, sósat-édeset, csemegéket, salátákat, gyümölcsöket) ajánlunk fel az oltáron Krisnának. Igyekszünk legalább 108 féle ételt készíteni, ezért aki csak tud, bemegy a konyhába, hogy főzzön valamit az ünnepre. Én tegnap délután négyféle szabdzsit (főétel: sült vagy főtt zöldségek fűszeres mártásban) és koriander csatnit készítettem.

 

talca

A csatni indiai eredetű étel, mely mára az egész világon ismert. Zöldségből és gyümölcsből készül, egyszerre édes, savanyú, fűszeres és égetően csípős. Azt mondják, a jó csatni olyan csípős, hogy nem lehet megenni, de olyan édes, hogy nem lehet otthagyni. A csatnik, akár főzve, akár nyersen készülnek, arra szolgálnak, hogy a többi étel ízét kiemeljék. Garantáltan felpezsdítik az ízlelőbimbókat, s bármely étkezésnek színt, zamatot és változatosságot kölcsönöznek. Serkentik az étvágyat és elősegítik az emésztést. Sós csemegék kísérői, fogyaszthatók mártások, mustár és szószók helyett. 
Csak néhány teáskanálnyit szolgáljunk fel belőle!

 

Koriander csatni

2 nagy marék korianderlevél alaposan megmosva, felvágva

2 dl natúr joghurt

2 cm hosszú friss gyömbér reszelve

fél erős zöldpaprika apróra vágva vagy ¾ tk chilipor

2 ek citromlé

2 ek cukor

1 tk só

Ez egy főzés nélkül készítendő csatni, melynek az elkészítése nagyon egyszerű: fogjuk a hozzávalókat, beleöntjük egy turmixba és alaposan összeturmixoljuk. Csípős, ugyanakkor nagyon üdítő, friss íze van. Indiai sós csemegékhez javasolt.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek