A gyümölcsös crumble vagy morzsasüti az egyik leggyorsabb nyári édesség. A szezonális gyümölcs tetejére lisztből, vajból és cukorból álló morzsát szórunk és már toljuk is a sütőbe.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
5 dkg apró szemű zabpehely
10 dkg vaj
8 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
8 dkg mandulapehely vagy darált dió (elhagyható)
egy csipet őrölt fahéj
50 dkg kimagozott cseresznye
A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a dióval és a cukorral, hozzáadjuk a vajat, és az egészből morzsát készítünk. Egy sütőtálat kivajazunk, beleöntjük a cseresznyét, a morzsát pedig egyenletesen eloszlatjuk a tetején.
180 fokosra melegített sütőbe toljuk, nagyjából fél óra alatt megsütjük. Ekkorra a tészta teteje megpirul és ropogós lesz.
Ízlés szerint tálalhatjuk tejszínhabbal vagy vanília fagyival.