A kofta igen népszerű étel Indiában. Rengeteg változata ismert ennek a zöldségből készült sült golyónak, melyet általában fűszeres paradicsomszószban tálalhat. Készülhet karfiolból, cukkiniből, káposztából, zöldborsóból, vegyes zöldségekből vagy akár házisajtból is. A kofta golyót csicseriborsóliszttel sűrítjük, és különböző fűszerekkel teszünk ízletessé.
 
Hozzávalók:
A koftához:
70 dkg megtisztított cukkini
2 kávéskanál só
10 dkg csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt
2 evőkanál reszelt friss gyömbér
½ kávéskanál asafoetida (hing)
¼ kávéskanál chilipor (elhagyható)
olaj a sütéshez
A szószhoz:

2 ek ghi vagy olaj

1 kk római kömény

. ek zöld erőspaprika

. ek reszelt gyömbér

1 kk őrölt koriander

5 közepes paradicsom

1 dl tejszín

1/2 kk garam maszala

1,5 kk só

2 kk cukor

1 ek apróra vágott korianderlevél

vagy petrezselyem

A paradicsomszószhoz először a reszelő nagylyukú részén lereszeljük a paradicsomokat. Ha megvan, egy lábosban felhevítjük a zsiradékot, beletesszük a római köményt, az erőspaprikát és a gyömbért, és megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk az őrölt koriandert, néhány másodperc múlva pedig beleöntjük a paradicsompürét. Adunk hozzá egy kevés vizet, és 15-20 percig főzzük. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, cukrozzuk, és beleszórjuk a garam masalát. Egy percig forraljuk, majd megszórjuk a korianderlevéllel, beleforgatjuk az időközben kisütött koftagolyókat, és elzárjuk alatta a lángot.

A golyókhoz megtisztítjuk a cukkinit. Ha még friss, gyenge, akkor nem szükséges meghámozni, elég csak alaposan megmosni. Ha megvan, lereszeljük és egy kávéskanál sóval besózzuk. Várunk 10 percet, és ha kinyomkodjuk a levet, amit a zöldség eresztett. Hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, a gyömbért, az asafoetidát, ha bírjuk az erős ízeket, a csilit, majd a maradék egy kávéskanál sót. A masszát alaposan elkeverjük. Egy edényben olajat forrósítunk, s a cukkinis keverékből kicsi – úgy dióméretű – golyókat formázunk, majd a forró olajba tesszük őket. Úgy válasszuk meg a hőfokot, hogy legyen idejük átsülni a golyóknak. Amikor aranybarnák, kiszedjük őket a zsiradékból.

Cukkini kofta
Tetszett a recept? Még több receptért lájkold a facebook oldalam.


Ajándékozd meg magad és szeretteid a szakácskönyveimmel


Lapozz bele és vásárold meg itt!»»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jelentkezz főzőtanfolyamaimra!
Varázsolj színes, ínycsiklandó és egészséges ételeket az asztalra!
Többféle főzőtanfolyam - az alapoktól kezdve a vegetáriánus konyha mesterévé válhatsz. Garantáltan elkápráztatod vendégeidet!

Információ a tanfolyamokról »»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mit szólnál egy ajándék életmód magazinhoz?

Katt ide és elküldjük neked emailben!