Cukkinis tökmagkrém

A tökmagkrém tipikusan az a dolog, amit egyszer megkóstolsz, és onnantól mindig lesz belőle egy kis üveggel a hűtőben. Krémes, diós, kicsit füstös ízű, tele van jóféle zsírokkal, ásványi anyagokkal és egy nagy adag karakterrel.
Bővelkedik magnéziumban, cinkben, vasban és E-vitaminban, de egy kevés B-vitamin is akad benne – mindaz, ami jól jön a hétköznapokban, ha valami egyszerre finom és tápláló falatra vágyunk.
Pirítósra kenve, sült zöldségek mellé kanalazva, vagy akár tésztára keverve is működik – pont az a fajta recept, amitől egy egyszerű étkezés is különlegesebb lesz. És a legjobb benne, hogy villámgyorsan elkészül.

Hozzávalók:

2 ek kókuszzsír (vagy olaj)
½ kk asafoetida (elhagyható)
1 közepes cukkini
1 kápia paprika
egy csipet feketebors

20 dkg tökmag
1,5 kk só

A kápiát csíkokra vágjuk, a cukkinit pedig lereszeljük. Egy serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot és megpirítjuk benne az asafoetidát. Hozzáadjuk a kápiát és a cukkinit, és kevergetve addig sütjük, míg a leve elfő (kb. 10 perc). Ha megvan, botmixerrel pürésítjük, és félretesszük hűlni. 

Közben serpenyőben megpirítjuk a tökmagot. Hozzáadjuk a kihűlt cukkinihez és az egészet botmixerrel pürésítjük. Ha kihűlt, sózzuk, borsozzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek