Bevallom, leginkább az öregtésztás kenyeret szeretem. Rendkívül zamatos, tartalmas, sokáig eláll és vég nélkül variálható. A kenyér formázásától, sütésétől mindig jó kedvem lesz. Ez is egy olyan tevékenység, amitől a lakás otthonná válik.
Az öregtésztás kenyérhez azonban kell némi felkészültség, azaz az öregtészta. Általában készítek egy nagyobb mennyiséget, és amit nem használok fel azonnal, egy-egy kenyérhez való adagokban beteszem a mélyhűtőbe. Azonban ha gyorsan kell kenyeret sütnöm, és épp nincs öregtészta, a nagy sikerű dagasztás nélküli kenyérhez folyamodok. Este bekeverem 2 perc alatt, reggel pedig lehet sütni. Egy mediterrán jellegű kenyér, ropogós a héja, a bélzete pedig szaftos és lyukacsos, legalábbis akkor, ha csak fehérlisztből készül. Ha van benne teljes kiőrlésű liszt is, akkor nem annyira lyukacsos. Ez a mai félig teljes kiőrlésű lisztből készült, mégpedig Krisna-völgyi lisztből, ami nagyon jó minőségű liszt. Jobban szeretem, ha egy kenyérben teljes kiőrlésű liszt van, mert karakteresebb az íze.
Hozzávalók:
5 dl kenyérliszt
5 dl teljes kiőrlésű liszt
5 dl langyos víz
1 kk szárított élesztő
3 kk só
A kétféle lisztet, a sót és az élesztőt tálba tesszük és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és néhány mozdulattal összekeverjük. Ne ijedjünk meg, ragacsos tészta lesz, kicsit sűrűbb, mint a nokedlitészta. Gondosan lefedjük és 12-18 órán át kelesztjük. Ha ez letelt, a munkalapot jól belisztezzük, a tésztát rátesszük, áthajtogatjuk, és kerekre formázzuk. Lisztezett jénaiba tesszük és lefedjük. Még fél órán át kelesztjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. Fedővel sütjük 30 percig, majd fedő nélkül további 15 percig.