Élet, erő, egészség – a tej

 

Tegnap egy gyönyörű kis boci született Krisna-völgyben. Azért is különleges, mert az apja zebu, egy indiai tehénfajta.

Krisna-völgyben a teheneket a tejükért tartjuk. A szentírásaink elítélik az állatölést, és arról is írnak, hogy a tej fontos táplálék az ember számára. Létfontosságú vitaminokat és fehérjét tartalmaz, forrón fogyasztva pedig segíti a finom agyszövetek kialakulását. A Védák azt írják, hogy a tehén olyan az ember számára, mint az anya, mert a tejével táplálja őt. Krisna-völgyben ezért nem is állattenyésztésről, hanem tehénvédelemről beszélünk. Nagyon személyesen kezeljük őket, mindegyiküknek neve van, más-más személyiséggel, tulajdonsággal rendelkeznek. Nem kihasználni szeretnénk őket, hanem megfelelő módon gondoskodni róluk. Természetesen öregkorukban sem kerülnek vágóhídra, csak mert tovább már nem hasznosak számunkra. Ugyanúgy nem tesszük ezt velük, ahogy az anyánkkal sem tennénk.

Ő itt az új boci, aki a Csandan nevet kapta:

 

boci

 

Az alábbiakban egy egyszerűen elkészíthető, Indiában közkedvelt édesség, a pera receptjét  szeretném megosztani. Sok édesség készül tej sűrítésével, a pera is közéjük tartozik. Nagyon érdekes, az ember felteszi a tejet, és addig főzi, amíg gyúrható, tejkaramellhez hasonlatos nem lesz. Ezt khoyának hívjuk, és ez megszámlálhatatlan édesség alapja.

 

Pera

 

Hozzávalók:

2 l zsíros tej

1,2 dl cukor

½ kk őrölt kardamom

 

pera

 

Feltesszük a tejet egy nagy, vastag aljú lábosban. Minél szélesebb az edény, annál hamarabb elkészül az édesség. Felforraljuk, majd kissé levesszük a lángot, a lényeg, hogy állandó forrásban legyen, de ne fusson ki. Időnként megkeverjük. Másfél-két óra múlva elkezd sűrűsödni, akkor már gyakran keverjük. Karamell színű lesz, és egyre sűrűbb. Az utolsó 10-15 percben már ott állunk mellette és folyamatosan keverjük, különben odaég. Egészen addig hagyjuk sűrűsödni, amíg gyúrható, de azért kissé krémes, nem túl száraz anyag lesz belőle. Ekkor levesszük, és kihűtjük. Hűlés közben is keményedik valamennyire. Amikor kihűlt, beletesszük a kristálycukrot és az őrölt kardamomot, majd jól összegyúrjuk. Kb. 5 cm hosszú, másfél cm átmérőjű kis rudakat formázunk belőle, amit aztán kristálycukorba hempergetünk.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek