Kiváló lehetőség maradék keksz, kalács, piskóta átalakítására. Természetesen eper helyett más gyümölccsel is készülhet. Az epret nyersen is beletehetjük, ám véleményem szerint kifejezetten jót tett neki, hogy felfőztem. A rengeteg eső miatt elég vizes és nem túl édes az eper idén, az összefőzéssel édesebb és jóval intenzívebb ízt kaptam. 

Hozzávalók:

25 dkg zabkeksz

5 dl tejföl

3 dl habtejszín

egy citrom héja

2 ek Diawellness 1:4 cukorhelyettesítő

1 ek cukormentes bodza-mentaszörp (éppen volt itthon, elhagyható)

40 dkg eper

A tejfölt és a habtejszínt a cukorhelyettesítő felével és a citromhéjjal kikeverjük. Volt itthon bodza-mentaszörp, ebből is löttyintettem egy leheletnyit, üdítő-friss nyári ízt kölcsönzött a krémnek. Az epret megmossuk, megtisztítjuk és összevágjuk, majd feltesszük főni. Nem kell sokáig főzni 10-15 perc elég, eközben a víz nagyrészre elfő. Ekkor belekeverjük a maradék cukorhelyettesítőt, és hagyjuk hűlni az epret.

Már csak a rétegezés van hátra: egy kisebb tepsi vagy piteforma alját kirakjuk a keksz felével, rásimítjuk a tejfölös krém felét. Erre ráöntjük az eperzselét, elegyengetjük. Ráhelyezzük a maradék kekszet, rásimítjuk a maradék krémet, és tetszés szerint díszítjük. 3-4 órán hűtőszekrényben pihentetjük, így szeletelhetővé válik.

Epres-tejfölös rakott