Fűszeres sárgabarackdzsem

 

A napokban már igazán itt volt a sárgabarackdzsem elkészítésének ideje. Általában ugyanúgy főzök minden dzsemet, bármilyen gyümölcsből készüljön. Néhány nappal ezelőtt viszont Makkánál láttam a sárgabarack befőtt receptjét és nagyon megtetszett. Fűszerekkel ízesített befőtt volt, és arra gondoltam, hogy ha ezek a fűszerek jók a befőtthöz, akkor biztosan jók a dzsemhez is. Nem is csalódtam, kellemes ízű, gyönyörű színű dzsem lett. Nekem nagyon tetszik a sárgabarackdzsem színe, de ennek a nádcukor adott még egy kis mélységet. Nem fűszereztem túl, mert nem egy édes csatnit akartam, hanem dzsemet, amit megkóstol az ember, és csak sejti, hogy van benne valami plussz. Azt hiszem, sikerült.

 

Sárgabarackdzsem

 

Fűszeres sárgabarackdzsem

 

Hozzávalók:

3 kg kimagozott, nagyobb darabokra vágott sárgabarack

3 kisebb darab egész fahéj

5 szegfűszeg

5 szegfűbors

40 dkg nádcukor

 

Először készítsük elő, azaz alaposan mossuk ki az üvegeket.

Az összevágott sárgabarackot egy nagy edénybe tettem, belekevertem a fűszereket és a cukrot. Felforraltam, majd kis lángon főztem, közben néhányszor megkevertem. A sárgabarack elég gyorsan szétfő, és nem is szoktam túl sokáig főzni, mert szeretem, ha vannak benne gyümölcsdarabok. Forrástól számítva kb. 30 percig főztem, ekkor kipecáztam belőle a fűszereket, majd a dzsemet az előkészített üvegekbe töltöttem. Szorosan rácsavartam a tetejét, 5 percre a tetejére állítottam, majd szárazdunsztba raktam, azaz takarók közé tettem és gondosan bebugyoláltam őket.

 

Akinek nincs hűvös, sötét kamrája, a biztonság kedvéért tartósíthatja nátrium-benzoáttal úgy, hogy az nem a dzsemben van, hanem két celofán között az üveg tetején. Így kell elkészíteni:

Amikor az üvegeket teletöltöttük a dzsemmel, fogunk egy celofánt, az egyik oldalát vízbe mártjuk, majd a vizes felével lefelé az üvegre helyezzük. Ráteszünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd fogunk egy másik celofánt, annak is bevizezzük az egyik oldalát, és vizes felével felfelé a másikra helyezzük. Erre csavarjuk az üveg tetejét, és mehet a szárazdunsztba.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek