A napokban már igazán itt volt a sárgabarackdzsem elkészítésének ideje. Általában ugyanúgy főzök minden dzsemet, bármilyen gyümölcsből készüljön. Néhány nappal ezelőtt viszont Makkánál láttam a sárgabarack befőtt receptjét és nagyon megtetszett. Fűszerekkel ízesített befőtt volt, és arra gondoltam, hogy ha ezek a fűszerek jók a befőtthöz, akkor biztosan jók a dzsemhez is. Nem is csalódtam, kellemes ízű, gyönyörű színű dzsem lett. Nekem nagyon tetszik a sárgabarackdzsem színe, de ennek a nádcukor adott még egy kis mélységet. Nem fűszereztem túl, mert nem egy édes csatnit akartam, hanem dzsemet, amit megkóstol az ember, és csak sejti, hogy van benne valami plussz. Azt hiszem, sikerült.
Fűszeres sárgabarackdzsem
Hozzávalók:
3 kg kimagozott, nagyobb darabokra vágott sárgabarack
3 kisebb darab egész fahéj
5 szegfűszeg
5 szegfűbors
40 dkg nádcukor
Először készítsük elő, azaz alaposan mossuk ki az üvegeket.
Az összevágott sárgabarackot egy nagy edénybe tettem, belekevertem a fűszereket és a cukrot. Felforraltam, majd kis lángon főztem, közben néhányszor megkevertem. A sárgabarack elég gyorsan szétfő, és nem is szoktam túl sokáig főzni, mert szeretem, ha vannak benne gyümölcsdarabok. Forrástól számítva kb. 30 percig főztem, ekkor kipecáztam belőle a fűszereket, majd a dzsemet az előkészített üvegekbe töltöttem. Szorosan rácsavartam a tetejét, 5 percre a tetejére állítottam, majd szárazdunsztba raktam, azaz takarók közé tettem és gondosan bebugyoláltam őket.
Akinek nincs hűvös, sötét kamrája, a biztonság kedvéért tartósíthatja nátrium-benzoáttal úgy, hogy az nem a dzsemben van, hanem két celofán között az üveg tetején. Így kell elkészíteni:
Amikor az üvegeket teletöltöttük a dzsemmel, fogunk egy celofánt, az egyik oldalát vízbe mártjuk, majd a vizes felével lefelé az üvegre helyezzük. Ráteszünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd fogunk egy másik celofánt, annak is bevizezzük az egyik oldalát, és vizes felével felfelé a másikra helyezzük. Erre csavarjuk az üveg tetejét, és mehet a szárazdunsztba.
Én is odavagyok a sárgabarack színéért, legyen bármilyen állapotban. Az az igazság, hogy azért is használok zselésítőt és néha citromsavat, mert nagyon szépen megmarad a gyümölcsök színe tőlük. Jó lenne valami olyan módszer, amellyel kiiktathatók ezek, de amíg nem tudok mást, maradnak.:)
Nagyon szép lett a dzsemed!
Makka, ezúton is köszönöm az ötletet!
Makka, nekem soha nem sötétedik be, pedig nem megy bele semmi, csak cukor. Szerintem az a titka, amit magamnál is írtam, nem szabad sokáig főzni. Eddig nálam nem változott a színe, még kb egy év alatt sem.
Vegavarázs, ez a fűszerezés nagyon izgalmasan hangzik! Mihez fogod használni? Nekem olyan „karácsonyis” ízvilát jut róla eszembe.
Szepyke, ugyanúgy használom majd mint a fűszer nélküli sárgabarackdzsemet. A fűszerek valóban karácsonyinak tűnnek, de nincs benne sok, ezért egy egészen kicsit érezni csak, hogy van benne valami. Vigyáztam rá, hogy ne csatni-szerűen legyen fűszeres.
Hémangi, miért kell a feje tetejére állítani a szárazdunszt előtt?
azt mondják, ez csírátlanítja az üvegben lévő levegőt.
Hány üveggel lett a 3 kilóból?
Hűha, jó kérdés! Nem tudom, vagy 8 biztosan… Nem egységes méretű üvegekbe tettem, és igyekszem inkább a kisebbeket feltölteni először.
Köszönöm! 🙂
Szerdán csinálok őszibarackot meg sárgadinnyét
Majd megírom, hogy milyen lett