Gőzgombóc (Germknödel)

Síparadicsomok jellegzetes étele. Aki járt már hegyi menedékházban, hüttében, egészen biztosan kóstolta már a szilvalekvárral töltött, édes mákkal megszórt, vaníliasodóban tálalt gombócot. 

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg finomliszt

2 dkg friss élesztő

3 dkg cukor

2 dkg olvasztott vaj

egy citrom reszelt héja

egy csipet só

kb. 2 dl langyos tej

A töltelékhez:

15 dkg kemény szilvalekvár

A vaníliasodóhoz:

8 dl tej

1 csomag vaníliás pudingpor

4 ek cukor

A szóráshoz:

10 dkg darált mák

3 ek porcukor

Kelesztőtálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a citromhéjat és az olvasztott vajat. Belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos tejjel puha tésztát gyúrunk, majd alaposan kidolgozzuk. Lefedjük a tálat, és úgy egy óra alatt a duplájára kelesztjük a gombóc tésztáját.

Ha megvan, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk – kb. fél cm vastag legyen. Úgy állítjuk össze, mint a magyar szilvásgombócot. 8×8 cm méretű négyzeteket vágunk, és minden négyzet közepére helyezünk egy púpozott teáskanálnyi lekvárt. Kézbe vesszük az egyik tésztát, összecsípjük a négy sarkát, s a két tenyerünk között gombócot formázunk belőle. Ugyanígy megformázzuk az összes gombócot, majd letakarjuk, míg felforraljuk a főzővizet. Ehhez egy nagyobb, 4-5 literes lábosban vizet forralunk. Amikor forr a víz, egy szűrőbetétet helyezünk a lábosba, vigyázva, hogy ne érjen az alja a vízbe. A gombócokat a szűrőbetétbe tesszük, úgy, hogy legyen köztük hely, hiszen meg fognak dagadni. Lefedjük az edényt, és 15 perc alatt készre gőzöljük. Ne nyitogassuk közben a lábos fedelét, mert összeesik a gombóc.

Amíg a gombócok főnek, elkészítjük a vaníliasodót. 7 deci tejet felteszünk forralni, közben a maradék 1 deci tejet simára keverjük a pudingporral és a cukorral. Amikor a tej forr, habverővel belekeverjük a pudingport, és lassú tűzön, kevergetve besűrítjük. A darált mákot összekeverjük a porcukorral.

A kifőtt gombócokat tányérra tesszük, leöntjük a vaníliasodóval, és megszórjuk a cukros mákkal.

Gőzgombóc


Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek