Síparadicsomok jellegzetes étele. Aki járt már hegyi menedékházban, hüttében, egészen biztosan kóstolta már a szilvalekvárral töltött, édes mákkal megszórt, vaníliasodóban tálalt gombócot.
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
2 dkg olvasztott vaj
egy citrom reszelt héja
egy csipet só
kb. 2 dl langyos tej
A töltelékhez:
15 dkg kemény szilvalekvár
A vaníliasodóhoz:
8 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
4 ek cukor
A szóráshoz:
10 dkg darált mák
3 ek porcukor
Kelesztőtálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a citromhéjat és az olvasztott vajat. Belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos tejjel puha tésztát gyúrunk, majd alaposan kidolgozzuk. Lefedjük a tálat, és úgy egy óra alatt a duplájára kelesztjük a gombóc tésztáját.
Ha megvan, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk – kb. fél cm vastag legyen. Úgy állítjuk össze, mint a magyar szilvásgombócot. 8×8 cm méretű négyzeteket vágunk, és minden négyzet közepére helyezünk egy púpozott teáskanálnyi lekvárt. Kézbe vesszük az egyik tésztát, összecsípjük a négy sarkát, s a két tenyerünk között gombócot formázunk belőle. Ugyanígy megformázzuk az összes gombócot, majd letakarjuk, míg felforraljuk a főzővizet. Ehhez egy nagyobb, 4-5 literes lábosban vizet forralunk. Amikor forr a víz, egy szűrőbetétet helyezünk a lábosba, vigyázva, hogy ne érjen az alja a vízbe. A gombócokat a szűrőbetétbe tesszük, úgy, hogy legyen köztük hely, hiszen meg fognak dagadni. Lefedjük az edényt, és 15 perc alatt készre gőzöljük. Ne nyitogassuk közben a lábos fedelét, mert összeesik a gombóc.
Amíg a gombócok főnek, elkészítjük a vaníliasodót. 7 deci tejet felteszünk forralni, közben a maradék 1 deci tejet simára keverjük a pudingporral és a cukorral. Amikor a tej forr, habverővel belekeverjük a pudingport, és lassú tűzön, kevergetve besűrítjük. A darált mákot összekeverjük a porcukorral.
A kifőtt gombócokat tányérra tesszük, leöntjük a vaníliasodóval, és megszórjuk a cukros mákkal.