Grissini a hóesésben

Ma reggel ismét szakad a hó. Az idő enyhe, amolyan igazi, békés téli nap van. Amilyen a karácsonyi képeslapokon szokott lenni, amikor a hold fénye megvilágítja a fenyőfát, melynek ágai lecsüngenek a hó súlyától. Nincs is ezzel semmi baj – karácsonykor. Azonban február közepe van, és nagyon várom a tavaszt, amelynek illatát már éreztem a levegőben az elmúlt hetekben. 

Vendégeket várok, ezért elhatároztam, hogy készítek némi rágcsát. Sajtkukacéktól már korábban leszedtem a grissini receptjét, és régóta szeretném kipróbálni. A grissini egy olasz sós ropogtatnivaló, amit előételként, salátához vagy csak úgy magában esznek. A saját változatomat készítettem el, ez került a vendégek elé.

 

Grissini

Hozzávalók:

25 dkg fehér tönköly kenyérliszt

0,35 dkg élesztő

½ tk cukor

3 tk Bio Toskana fűszersó (összetevők: Himalaya kristálysó, bazsalikom, rozmaring, oregánó, kakukkfű, majoranna, borsfű) 

2 ek olívaolaj

1,5 dl meleg víz

 

A lisztet keverőtálba tesszük, belerakjuk az összemorzsolt élesztőt, a cukrot és a fűszersót. Az egészet jól összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük a vizet és az olajat, és rugalmas tésztát gyúrunk. A tetejét kevés liszttel megszórjuk, és meleg helyen állni hagyjuk. Kb. egy óra alatt megkel, ekkor megint jól összegyúrjuk, és hosszúkás rudat formázunk belőle. A rudat szeletekre várjuk, és egyenként hosszúkás, kb. fél cm vastag rudakat sodrunk belőle. Vékonyan olajozott tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben sütjük. Vigyázzunk, mert nagyon hamar – vagy 15 perc alatt  – elkészül. 

Mindenkinek ajánlom, hogy bátran kísérletezzen a fűszerezés megváltoztatásával. El tudom képzelni szezámmaggal, mákkal, vagy apróra vágott petrezselyemmel, parmezánnal is. A fűszersó helyett is használhatunk sima tengeri sót, de adhatunk hozzá borsot, chiliport, oregánót vagy akár rozmaringot.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek