Gyerekkori ízek: a haluska

A napokban szilvásgombócot főztem. Eszembe jutott egy gyerekkori kedvencem, amit már évek óta nem ettem. Ez is egy nagymamás étel, amit mindig akkor készítenek nálunk, ha szilvásgombóc vagy más olyan fogás készül, amihez krumplis tészta kell, amiből aztán kicsivel többet gyúrnak be, hogy maradjon egy adag tészta, ebből lesz a „haluska”. Ez nem más, mint a kifőtt krumplis alap, amit apró darabokra vágnak, és kevés olajon ropogósra sütnek. Savanyúsággal remek ebéd vagy vacsora. Egyszerű és olcsó, az a bizonyos háború alatti.

Hozzávalók:

1 kg krumpli
25 dkg liszt
2 kk só

A krumplit héjában megfőzzük, ha puha, gyorsan megpucoljuk és forrón összetörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet és a sót, és tésztává gyúrjuk. Közben egy fazékban vizet forralunk. A tésztából hengert formázunk, darabokra vágjuk, és a forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljönnek a tésztadarabok a víz tetejére, még pár percig főzzük, majd egyet kiveszünk, és ketté vágjuk, hogy lássuk, megfőtt-e. Ha már megfőtt, kivesszük a vízből. Ezután már csak kis darabokra vágjuk, majd egy kevés olajon ropogósra sütjük.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek