Gyömbérital és ájurvéda tanácsok

Elhatároztam, hogy első bejegyzéseim között említem meg egyik kedvenc italomat, a gyömbérteát. Annál is inkább, mert most van a szezonja. A legfinomabb gyógyszer náthára, hurut oldására.

Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére, aminek egyik módja az évszakoknak megfelelő táplálkozás. A téli diétát úgy kell összeállítani, hogy  változatosan fûszerezett, kevés sót tartalmazó meleg- és melegítõ hatású ételeket tartalmazzon. Reggelire pl. együnk gabonakását (zabból, kukoricából, árpából, rizsből), amit fűszerezhetük fahéjjal, szegfûszeggel és mézzel. Kerüljük a túl hideg, vagy a fagyasztott, hûtött ételeket, valamint a túl sok tejterméket, fõleg a joghurtot. A legjobb, ha ilyenkor fõtt, párolt zöldségeket, kompótokat és forró gyógynövényteákat fgyasztunk.

Az ájurvéda másik kedvelt fegyvere a gyógynövények használata. Köhögés, megfázás esetén – amennyiben nincs láz – nagyon jó segítség lehet az inhalálás. Forraljunk vizet, szórjunk bele egy kevés kamillavirágot és 4-5 csepp tiszta eukaliptusz olajat. Hajoljunk a gőzölgő edény fölé, borítsuk be fejünket egy törölközővel, hogy ne menjen ki a gőz, majd lélegezzünk az orron keresztül. A tüdőben megrekedt nyálka oldására kiváló a mellkas Shakti- vagy Dabur-balzsammal való bedörzsölése is.

gyömbértea

gyömbértea

Gyömbértea

Hozzávalók:

1 citrom leve

3-4 cm-es friss gyömbérdarab

méz ízlés szerinte

2 liter forró víz

A gyömbért megtisztítjuk, majd gyufaszál méretűre daraboljuk. Beletesszük a vízbe, és miután felforrt, még 5 percig főzzük. Aki nem szereti a túl csípős ízeket, az szűrje le, de aki bírja az erőset, nyugodtan a teában hagyhatja a gyömbért. Citromlével, mézzel ízesítjük.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek